• 29 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

Чешкият авиопревозвач уволнява всичките си служители

Чешкият авиопревозвач уволнява всичките си служители

/КРОСС/ Авиокомпанията "Чешки авиолинии" - ЧСА (Czech Airlines - ČSA) информира трудовата борса и синдикатите, че ще уволни всичките си 430 служители заради огромните финансови загуби на превозвача в условията на пандемия от новия коронавирус. Това съобщи днес пред журналисти председателят на Синдиката на авиационните екипажи Тереза Лефелман.

"Мога да потвърдя, че сме получили известие за масови съкращения", каза Лефелман, цитирана от чешките медии.

"ЧСА планира масово да уволни служителите си, за което бе известена трудовата борса. Ние също бяхме информирани. Авиокомпанията пострада много силно от пандемията. Самолетите и екипажите остават на земята заради отменените полети", отбеляза председателят на синдиката.

Финансовата ситуация в ЧСА, по думите на синдикалиста, е критична. Авиокомпанията, която е акционерно дружество, не може да разчита на държавно финансиране. В края на февруари изтича срокът на мораториума върху завеждане на дела за фалит от кредитори.

В началото на февруари ръководството на ЧСА се обърна към чешкото правителство с молба за финансова подкрепа от 1,1 милиарда крони или близо 42.5 милиона евро. Министърът на промишлеността и търговията Карел Гавличек обаче заяви, че държавата не планира подпомогне финансово компанията.

Миналото лято ЧСА обяви план за намаляване броя на служителите с повече от 300 души до февруари тази година.

През 2018 г. 97,74% от акциите в капитала на "Чешки авиолинии" стават собственост на частната компания "Смартуингс" (Smartwings Group). Останалите 2,26% от ЧСА са притежание на застрахователна компания Česká Pojišťovna.

ЧСА отчете загуба от около 1,5 милиарда крони миналата година (около 58 млн. евро). Освен това те нямат лизингова компания, която да ги подкрепя, както бе случая с компанията майка "Смартуингс".

В Чехия за "Смартуингс" и ЧСА работят 2500 души, пише praguemorning.cz.

"Хосподарски новини" (Hospodářské noviny) съобщи, че "Смартуингс" е била печеливша преди избухването на пандемията и се очаква поделенията й да се върнат към рентабилност, след като тя отшуми.

ЧСА е създадена на 6 октомври 1923 година, когато правителството на Чехословакия (1918-1993-а) приема постановление за създаване на национален авиопревозвач.

"Чешки авиолинии" е петата най-стара все още действаща авиокомпания в света, след холандската Ка Ел Ем (KLM - 1919), колумбийската "Авианка" (Avianca - 1919), австралийската "Куонтас" (Qantas - 1920) и съветската/руската "Аерофлот" (Aeroflot - 17 март 1923). Това е първата авиокомпания в света, която лети с редовни самолетни маршрути (между Прага и Москва).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Проф.Иво Христов

Европейският съюз не се справи с ковид кризата, Ковид кризата показа, че моделът на т.нар. комерсиална медицина катастрофира | 24 февр. 2021 | 17:45 В момента на кризи се задействат базови инстингти, като да убиеш, за да не бъдеш убит, Европейският съюз проспа ситуацията в Италия, проспа коронакризата, . Ковид кризата показа, че моделът на т.нар. комерсиална медицина катастрофира тотално. От съвкупната смъртност на света, повече от 20% се падат на САЩ,. Ковид истерията, независимо откъде е как започна, изигра много полезна роля на различни силови центрове по света, . Например появи се тоталния контрол, роботизацията. Регионите станаха затворени крепости - това се случи с Китай, Русия, САЩ, В Китай под покрова на ковид кризата Си Дзинпин взе връх над т.нар. комсомолци. Русия най-добре работи в режим на обсадена крепост. Страната показва смайващи рекорди в селското стопанство. Стабилизира се и самият Путин. Но това, за съжаление, не се случи в Европа. Всеки си дръпна чергата към него. Шенген изчезна. ЕС реши редица въпроси под маската на ковид кризата. Че Европа не може да бъде обетована земя за всички бедни по света,. Оказа се, че обществата приемат мерки като тоталното следене и наблюдаване. В момента на кризи се задействат базови инстингти, като да убиеш, за да не бъдеш убит, Хедонистичният капитализъм създаде човек, който не може да поеме никакъв риск и стрес,

24.02.2021 18:11:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.