• 25 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7568
  •  GBP / BGN 2.3502
  •  CHF / BGN 2.0721
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Техническият университет - София официално откри академичната 2024/2025 година

Техническият университет - София официално откри академичната 2024/2025 година

/КРОСС/ На 24-ти септември 2024 г. Техническият университет - София официално откри академичната 2024/2025 година. На откриването присъстваха ректорът на университета проф. дн инж. Иван Кралов, служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, посланикът на Kралство Мароко в България, Н. пр. Закиа Ел Мидауи, посланикът на Федерална република Германия, Н. пр. Ирене Мария Планк, аташето по сътрудничеството на посолството на Република Франция, Арно Боберо, председателят на Съвета на настоятелите на Техническия университет - София, Васил Велев, зам.-ректорите на университета - проф. инж. Лидия Гълъбова, доц. д-р инж. Росен Радонов, доц. инж. Елица Гиева, деканите на факултетите и други официални гости. Водещ на церемонията бе проф. Георги Венков, зам.-ректор по учебна дейност, акредитация и академичен състав. Специален поздрав към първокурсниците направи студентката Мария Тонкова от Факултет „Компютърни системи и технологии".

Ректорът на Техническия университет - София проф. дн инж. Иван Кралов поздрави първокурсниците в ТУ - София като подчерта, че прекрачват прага на най-големия и водещ технически университет не само в страната, но и в региона, университет с почти 80-годишна традиция, с минало, настояще и бъдеще. В поздравлението си той каза, че ТУ - София задава стандартите във висшето техническо образование и научни изследвания. С новите две бакалавърски и четири магистърски програми от тази година, университетът доказва, че е в крак с изискванията на бизнеса. Програмите са разработени с водещите компании не само в страната, но и в Европа, и в света. Той се обърна към студентите и им пожела да бъдат горди и достойни наследници на над 170 000 инженери и специалисти, които са завършили престижния технически университет. Ректорът отбеляза, че инженер е френска дума, която означава човек, който твори и пожела на първокурсниците да се изградят като творци, които създават новите технологии и инженерни решения и да работят винаги за благоденствието на обществото и за добруването между народите.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков каза, че днес е особен тържествен и специален ден, защото винаги, като първи ден на академичната година е свързан с нови предизвикателства и с нови надежди. Особено е вълнението на тези над 2000 първокурсници, които прекрачват прага на Техническия университет - София. Той ги поздрави с избора, който е правилен, защото ТУ - София е академичното място, където се срещат амбиция, новаторство и практическо знание. Това е университетът на традициите и той е подготвил над 170 000 български и чуждестранни инженери и се е превърнал за тези осем десетилетия в център на инженерните науки и технологиите, не само в България, допълни министър Цоков. Той подчерта, че завършващите Техническия университет - София са със стартови заплати от 3000 лева и нагоре и това е атестат, че днес ТУ - София е един от водещите университети, не само в България, но и в Югоизточна Европа. Техническият университет - София е университет и на настоящето - със своите 14 факултета, с филиалите си в в Пловдив и Сливен, с това, че е член на три центъра за върхови постижения, на два центъра за компетентност, с изследванията, в които е водещ в нанотехнологиите, енергетиката и новите зелени технологии, каза още в словото си образователният министър. По думите му ТУ - София е университет на бъдещето и с нещо друго, важно за нашата образователна система. Той се оформя през последните години като един холистичен център на инженерно-технологичното образование. Техническият университет - София има още два бисера - това са средните технологични училища в София и Правец. Минисърът допълни, че ТУ - София е университет на бъдещето и с неговата интернационализация, защото в него се обучават стотици чуждестранни студенти, има три факултета, свързани с чуждоезиковото обучение - на френски, немски и английски език. Учебните програми са синхронизирани с университетите в съответните страни и ТУ - София е член на Европейския технологичен университет EUt+. В бъдеще ще се разработват и съвместни програми с другите европейски университети и ще има и единна европейска диплома, каза в края на словото си министър Галин Цоков.

Посланикът на кралство Мароко в България, Нейно превъзходителство Закиа Ел Мидауи, доайен на дипломатическия корпус каза, че с удоволствие присъства на официалната церемония по откриването на академичната година на Техническия университет - София. Тя поздрави деканите на факултетите и специално декана на Факултета за френско обучение по електроинженерство и подчерта, че инженерите завършили Техническия университет - София имат международно признание в цял свят. Университетът е известен и със своята отвореност към света, допълни тя. Тук се обучават много чуждестранни студенти, както и студенти от Кралство Мароко, което е атестат, че тук се подготвят отлични инженери и отбеляза, че качеството на дипломите получени от ТУ - София дават чудесна възможност за реализация и перспектива в бъдещето.

Нейно превъзходителство, посланикът на Федерална република Германия Ирене Мария Планк каза, че Техническият университет - София работи отлично с германските университети-партньори. Факултетът за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт е доказателство за чудесната възможност, която се открива за българските студенти да получат и германска диплома. Бъдещето ще даде още повече научни възможности, които да отворят перспектива за младите, най-вече за успешна и дългосрочна кариера, добави в словото си тя.

Слово пред първокурсниците произнесе и аташето по сътрудничеството на посолството на Република Франция Арно Боберо. Той отправи поздрав към новите студенти и каза, че добрите и ползотворни връзки на Факултета за френско обучение по електроинженерство с университети във Франция дават възможност за много добра кариерно развитие. Бизнесът и в България и във Франция чака високоподготвени специалисти-инженери, които ще имат възможност за работа във водещите технологични сектори.

Васил Велев, председател на Съвета на настоятелите на ТУ - София поздрави първокурсниците и каза, че българският бизнес има огромна нужда от висококвалифицирани инженери, каквито Техническият университет - София години наред подготвя. Още от първи курс фирмите предлагат на студентите стажове и практики в реална работна среда, стимулират ги и обучават, а също така възлагат курсови и дипломни работи за решаване на конкретни казуси. Това е най-модерният начин за обучение, добави той.

Първокурсничката Мария Тонкова поздрави колегите си и им пожела да преодоляват трудностите в учебния процес, да трупат знания и умения, които ще им отворят пътя за бъдеща успешна професионална реализация. Тя подчерта, че са направили най-правилния избор, да не се страхуват и отказват и наред с това да не забравят, че студентството е един от най-прекрасните периоди в живота им.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro

Преди 1 часа

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.