• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Хотелиерите по родното Черноморие повишават заплатите с поне 10%

Хотелиерите по родното Черноморие повишават заплатите с поне 10%

/КРОСС/ Хотелиерите по родното Черноморие повишават заплатите с поне 10% в опит да намерят кадри, с които да предоставят добро обслужване на своите гости.

По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г. - ръст от 39% спрямо първите три месеца на 2019 г. Данните са на Министерството на туризма.

Проблемът с липсата на сезонни работници по Черноморието отново стои на дневен ред. Мениджърите са категорични, че въпреки обещанието консулските служби да работят по-бързо и въпреки увеличените заплати на работниците, проблемът остава и в началото на сезона им се налага да работят с по-малко от необходимия персонал.

Туристическият сезон по Южното Черноморие започна в началото на месец май, когато повечето хотели посрещната първите си гости. По време на великденските празници базите бяха с почти 100% заетост и това дава надежда на хотелиерите за един добър сезон.

За да задържат обучените кадри, повечето хотелиери плащат заплати и извън сезона, а за новите работници по морето се предлагат възнаграждения, по-високи от миналия сезон.

„Средното увеличение на заплащането спрямо миналата година е от порядъка на около 10%, с известни разлики, в зависимост от позициите, от които изпитваме по-голям недостиг и за които се намират по-трудно кандидати", казва мениджърът Христо Караилиев.

За да обезпечат качествено обслужване на туристите си, хотелиерите търсят служители от трети страни. Въпреки приетите промени в Закона за чужденците обаче, все още процедурите по издаването на визи са бавни.

Повечето големи хотели очакват служители, защото само след седмици базите им ще бъдат изцяло заети. И ако сега могат да компенсират липсата на кадри с допълнително работно време, тогава това няма да бъде възможно.

От бизнеса смятат, че трябва да има промени в законодателството, които да помагат на младите българи, които учат в профилирани гимназии и имат желание да работят в туризма, да се реализират.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.