• 08 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8051
  •  GBP / BGN 2.3171
  •  CHF / BGN 2.0140
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

Археолози откриха двуметрова мраморна статуя на бог Хермес край Петрич

Археолози откриха двуметрова мраморна статуя на бог Хермес край Петрич

/КРОСС/ Голяма и много добре запазена мраморна статуя в античния град Хераклея Синтика откри екипът на проф. д-р Людмил Вагалински, обяви община Петрич. Находката е открита в подземния канал на града - "Клоака Максима", и археолозите действат изключително прецизно, за да не бъде увредена, защото статуята е изключително запазена.

"Над два метра е и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район - коментира ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински пред "Археология Булгарика". - Предстои ни още много работа и не искам да прибързвам със заключенията, но отсега мога да кажа, че тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България." Според него някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век, за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официална религия.

Новооткритата мраморна статуя в Хераклея Синтика все още не е изцяло освободена от пръстта, написа "Археология Булгарика" във "Фейсбук" профила си, споделяйки още снимки от процеса по нейното изваждане. "Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок, вероятно през II век сл. Хр. Според археолозите има паралели с други изображения на бог Хермес, от известен иконографски тип е, но са запазени много малко подобни статуи по света. За България е първата", разказват от изданието. Междувременно се подготвя конструкция, с която статуята да бъде извадена от Клоака Максима и да бъде преместена в музея в Петрич. След необходимата реставрация тя ще бъде изложена сред останалите експонати.

Проф. Вагалински заявява, че основната им грижа е как да запазят античните градежи, които са разкрили преди шест години и не са очаквали да се натъкнат на подобна находка, предава БТА. По негови думи този участък е частен и общината не може да проведе трайна консервация и реставрация като в общински парцел. Тези строежи и стени, които са частен имот, ерозират.

Именно поради тази причина неговият екип е решил да отвори решетките на канала, които са сложили за безопасност и да провери какво е състоянието му. "Почиствайки много внимателно, за да установим какво е състоянието на стените, се видя мрамор", разказва още проф. Вагалински. Тогава започнала да се очертава и статуята. Работата по нейното пълно разкриване ще продължи и през следващите дни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.