• 05 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7734
  •  GBP / BGN 2.3357
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Цветлин Йовчев: Непосредствените рискове пред страната ни бяха очертани в изявлението след Консултативния съвет по национална сигурност

Цветлин Йовчев: Непосредствените рискове пред страната ни бяха очертани в изявлението след Консултативния съвет по национална сигурност

/КРОСС/ Мисля, че непосредствените рискове пред страната ни бяха очертани в изявлението след Консултативния съвет по национална сигурност. За първи път от доста време видяхме един  смислен Консултативния съвет по национална сигурност, където макар и с по едно изречение бяха дефинирани основните проблеми, с които се сблъскваме. Това каза бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Дадените на КСНС препоръки обаче са краткосрочни и по-скоро кризисни, отбеляза той. „Повече ми се иска да се наблегне на другия аспект - дългосрочните мерки, които трябва да се предприемат. Колкото и да сме критични към системата за защита на националната сигурност, а има за какво да я критикуваме, бяха направени определени неща, но все още мисля, че изоставаме в различни аспекти. Един от тях е технологичният", посочи Йовчев.

Вторият основен проблем според него е, че има хронично ресурсно недофинансиране на службите, а третият са хората. „Но не става дума за това дали имаме достатъчно хора. Според мен в момента дори има хора, които са повече от достатъчно. Въпросът е в това каква е организацията на дейността им, каква е тяхната подготовка и с какви технически средства разполагат, за да си свършат работата. Не е въпросът в това да назначаваме повече хора. Въпросът е да ги разпределим правилно и да ги обучим. Организацията на дейностите да бъде такава, че да има много по-голяма ефективност и да ги снабдим технологично и технически така, че да могат да бъдат много по-ефективни в изпълнение на задълженията си", обясни той.

Според него България е едно от най-спокойните места в момента. "Което обаче не се дължи толкова на това, че имаме много добре функционираща система. Дължи се на това, че по стечение на обстоятелствата страната ни е извън фокуса на събитията. Не сме приоритетна цел, приоритетен обект. Не само това. Дори и бежанците, които минават през страната ни - повечето от които са икономически имигранти, предпочитат да отиват в страни, в които могат да се възползват от социалните системи", обясни Цветлин Йовчев.

Според него, ако конфликтът в Ливан не е особено продължителен и ескалацията спадне, не се очаква засилен мигрантски натиск към Европа. "Но в противен случай може да се получи и още по-голяма вълна от тази, която е в момента. И трябва да положим доста усилия, за да укрепим границата", заяви той.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.