• 26 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8068
  •  GBP / BGN 2.3463
  •  CHF / BGN 2.0847
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Двама министри наградиха ученически проекти на тема „Моят град след 10 години"

Двама министри наградиха ученически проекти на тема „Моят град след 10 години"

/КРОСС/ Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова връчиха награди на участниците в конкурса на тема „Моят град след 10 години". 46 ученици от 18 гимназии, които подготвят ученици по професии в областта на архитектурата и строителството, представиха с макети, проекти и презентации мечтите си за градовете, в които живеят.

„Този конкурс за децата е едно пътешествие в бъдещето. Но това е пътешествие, основано не само на техните мечти, а на всички съвременни идеи и практики в световната архитектура и строителство", каза министър Цоков след като разгледа проектите за умни къщи, зелени сгради, най-различни пространства, в които се свързват съвременност и традиции. Сред проектите имаше идеи за добив на възобновяема енергия, зелени технологии, екологични сгради, електрически автомобили, за реконструкция и облагородяване на градските пространства и др. Учениците предлагат решения, чрез които техните градове стават по-модерни и удобни за живеене, по-чисти и красиви, като запазват пространствата с историческо и културно наследство.

Министър Цоков поздрави учителите, които са мотивирали своите ученици да участват в разработването на проектите. По думите му този конкурс доказва, че съвременното образование трябва да е мотивиращо и насочено към прилагане на уменията на учениците, за да е успешно.

„Когато знанията се превърнат в практически проект, в определен продукт, въздействието е още по-силно", каза министърът. Той поздрави гимназиите, свързани със строителство и архитектура, за последователната и практически ориентирана работа. 6839 ученици се обучават в професионални гимназии по строителство, архитектура и геодезия, в 6 обединени училища и 4 средни училища с професионални паралелки.

Първа награда за проекта си получи екипът от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов". Втора награда бе връчена на Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия "Арх. Георги Козаров" а трета - на Професионална гимназия по техника и строителство "Арх. Йордан Миланов".

Инициативата бе организирана от МРРБ с подкрепата на МОН по случай Деня на строителя в България - Димитровден. „Вие сте нашите следващи инженери, архитекти и строители", каза в поздрава си към участниците министър Виолета Коритарова. Министър Цоков специално ѝ благодари за организирания конкурс, на учениците, учителите и ръководствата на училищата за техния професионализъм. Министърът пожела на младите хора да следват мечтите си и да отстояват идеите си, за да може България да се промени много по-бързо.

Пресцентър на МОН

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.