• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Ясен Танев: Когато операционната система срещне непреодолим проблем, тя изпада в неадекватно и нестабилно състояние

Ясен Танев: Когато операционната система срещне непреодолим проблем, тя изпада в неадекватно и нестабилно състояние

/КРОСС/ „Синият екран на смъртта" - „Blue screen of dead", е жаргонно наименование. Това съобщение казва, че операционната система казва „Не знам какво се случва и затова ще спра да функционирам, а хората трябва да разберат, че нещата не са добре". Това каза експертът по киберсигурност Ясен Танев в предаването „Тази събота" по бТВ.

Когато операционната система срещне непреодолим проблем, тя изпада в неадекватно и нестабилно състояние. „Когато влезе в състояние, в което знае какво се случва, ще започне да функционира отново", поясни той.

По думите му от срива са засегнати около 20 милиона компютъра.

„Повредата вчера беше толкова сериозна, че ако се случи отново, трябва да влезете на съответното устройство в „защитен режим", трябва да изтриете един файл, а след това да рестартирате", обясни още експертът.

„Системите, които се пазят добре, са и криптирани. Когато се правят промени, трябва да се спазват протоколи и трябва много внимателно да се тестват системите, преди да бъдат пуснати в такъв масов състав. Добрата практика е три пъти да тестваш и веднъж да инсталираш. Това трябва да бъде обеца на ухото на целия IТ сектор. Затова използваме пространства, които се наричат „киберполигони", каза Ясен Танев.

Според него задължително трябва да се провери дали става дума за хакерска атака.

„Смятам, че заинтересованите организации ще проверят. „Краудстрайк" е компания с много висока репутация. Тя осигурява системата на критични системи. И се оказва, че някой е успял така да обърка съдържанието на един от файловете, че е докарал милиони компютри до състояние да не могат да работят", добави експертът по киберсигурност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това са някакви неуспешни опит цялата информационна система да се постави под контрол. Най-малко пострадали са тези, които вече са под такъв контрол.

20.07.2024 23:52:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.