• 20 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8031
  •  GBP / BGN 2.3518
  •  CHF / BGN 2.0805
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Българският шафран е трети по качество в света

Българският шафран е трети по качество в света

/КРОСС/ Шафранът е една от най-скъпите подправки в света. Оказва се, че все повече български семейства произвеждат качествен шафран, даже след изследвания във френска лаборатория шафранът произведен на наша територия заема почетното трето място.

В първите студени дни на есента от земята се показват малки лилави минзухари, а в сърцето им - червени тичинки. Хиляди цветове от полята на древна Персия и днешен Иран към Западна Европа, Родопите и софийските полета. И с всяко навеждане, още един милиграм от най-скъпата подправка в света - шафрана.

Наричат го „червеното злато" на Европа, а оказва се - и на България.

Семейството на Ани и Людмил отглежда малко шафранено поле от няколко години. Често запарват билков чай и са сигурни в лечебните свойства на подправката.

Разказват, че климатът и почвите в България са много подходящи и постигат първо качество шафран почти с лекота.

След изследване във френска лаборатория, произведеният в България шафран се нарежда на трето място в света по качество. Затова и проф. Нидал Шабан, Институт по генетика и физиологията на растенията към БАН, заедно с учени от Ливан решава да работи в посока удължаване вегетационния период на продукта.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.