• 22 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8021
  •  GBP / BGN 2.3475
  •  CHF / BGN 2.0851
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Здравко Биков: „Инвестициите в производство растат, но рециклирането остава на заден план“

Здравко Биков: „Инвестициите в производство растат, но рециклирането остава на заден план“

/КРОСС/ С нарастващата необходимост от устойчиви практики в световен мащаб, концепцията за кръговата икономика набира все по-голяма популярност. Макар да се влагат значителни средства в производството на нови продукти, липсата на достатъчно инвестиции в технологии за тяхното разграждане и рециклиране остава сериозен проблем.

Здравко Биков от „Индустриални суровини", подчертава, че е наложително да се развиват нови технологии за рециклиране на материалите. Според него, основната цел на кръговата икономика е така да бъде замислен и конструиран един продукт, че жизненият му цикъл да бъде удължен и да се избегне неговото изхвърляне в депа за отпадъци. „Когато говорим за истинска устойчивост и кръгова икономика, въпросът какво се случва с даден продукт след края на жизнения му цикъл трябва да бъде взет предвид. Ролята на отпадъците е ключова за дълбоката промяна, тъй като именно отпадъците може да се превърнат в основен ресурс в бъдещето. Европа постепенно изчерпва своите първични ресурси и отпадъците могат да бъдат един ефективен заместител", споделя Здравко Биков и допълва, че „Индустриални суровини" се стреми да рециклира максимално количество отпадъци, включително гуми и пластмасови изделия като ги връща обратно в производствения процес.

По думите му, за да бъде постигнат истински напредък в управлението на отпадъци, инвестициите в технологии за рециклиране и повторна употреба на материали трябва да се увеличат. Това е ключово за намаляване на екологичния отпечатък и постигане на устойчиво развитие. „Бъдещето на индустрията е в иновациите, които могат да създадат нови решения за рециклиране на продуктите в края на техния жизнен цикъл, като така се гарантира, че материалите ще бъдат запазени в икономиката възможно най-дълго време. В момента голяма част от ресурсите се губят, тъй като материалите не се рециклират ефективно. Това налага необходимостта от нови инвестиции и технологии, които да улеснят разграждането и възстановяването на материалите след края на техния полезен живот", споделя още Здравко Биков.

Усъвършенствани технологии за рециклиране, като например технологията на нашите рециклиращи инсталации за гуми и пластмаси позволяват превръщането на иначе предизвикателни и проблемни за околната среда отпадъци - в суровини, използвани в различни полезни продукти - от изкуствени антистатични повърхности до нови пластмасови продукти от бутилки и контейнери до клавишите на клавиатурата.

Биков подчертава, че развитието на тези технологии не е само въпрос на устойчивост, но и на икономическа ефективност. „Ако успеем да затворим кръга на материалите и продуктите, ще постигнем значителни икономии и ще намалим зависимостта си от първични ресурси," казва той.

„Индустриални суровини" от години прави стъпки в тази посока, като прилага иновации в управлението на отпадъци и търси партньорства за внедряване на нови технологии. „Към момента глобално се рециклират само около 10 - 15% от пластмасата и поради тази причина ние виждаме сериозни възможности в тази ниша и инвестирахме в инсталация за рециклиране в страната," споделя Здравко Биков.

С разрастването на проблемите с изменението на климата и замърсяването, инвестициите в устойчиви технологии стават все по-наложителни. Кръговата икономика не е просто алтернативна система, а необходима стъпка за справяне с тези глобални предизвикателства.

За Индустриални суровини:

Индустриални суровини развива своята дейност на 11 инфраструктурно и технически обезпечени площадки за приемане, съхранение и третиране на отпадъци, разположени на територията на цялата страна. Основната производствена площадка е разположена на площ от 55 000 кв. м. и се намира в столичния район Нови Искър.

Компанията е специализирана в събиране, транспорт, сортиране, рециклиране и оползотворяването на индустриални, битови и опасни отпадъци.

Чрез своята дейност Индустриални суровини допринася за намаляване на екологичния отпечатък на индустриалните предприятия и едновременно с това обезпечава редица сектори на икономиката с ефективни вторични и алтернативни суровини.

Компанията работи в съответствие с изискванията на европейското и националното законодателство в сферата на опазването на околната среда и управлението на отпадъци.

 

"Старите автомобили и камиони, металните и пластмасовите опаковки, старите гуми, всяко парче хартия и всяко старо устройство имат потенциала да бъдат нещо повече. Всички те са ресурси, които могат да бъдат рециклирани и оползотворени."

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.