• 12 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7881
  •  GBP / BGN 2.3366
  •  CHF / BGN 2.0856
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Директорът на Народния театър: Има дефекти в самата система на финансиране

Директорът на Народния театър: Има дефекти в самата система на финансиране

/КРОСС/ Системата на културата е добре изградена и работи по ясни правила. Когато те се спазват, няма никакъв проблем. Но има дефекти в самата система на финансиране. Това каза директорът на Народния театър „Иван Вазов" Васил Василев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Тези дефекти са се проявили още по време на COVID пандемията през 2020 г., когато се оказа, че хората, работещи в сценични изкуства, нямат заплати. „Ние сме единствения сектор в държавата, в който за да си подсигурим заплатите, трябва да имаме резултат", заяви той.

Той заяви, че приветства всяка проверка, защото те изсветляват системата. „Мога да ви кажа само периоди, в които не сме имали проверка при нас - мисля, че само през септември. Иначе ние сме в постоянен мониторинг. Аз нямам притеснения, лошото обаче е, че уеднаквяваме цялата система. Това е голяма грешка", допълни Василев.

По думите му случаите със финансови злоупотреби в сферата на културата са частни случаи.

„Нека да гледаме напред, защото наистина българската култура в момента е във възход. Аз приемам това предизвикателство за една по-добра възможност да се дореформираме и българският театър да тръгне в тази световна посока, в която аз като директор на Народен театър „Иван Вазов" го повеждам", заяви Васил Василев.

Той отправи призив към министъра на културата и хората, които коват законите на страната, за по-смели решения. „Сега е моментът, в който трябва да променим системата и да защитим институциите си и хората, които работят при нас. Ние не можем да си отговорим каква е функцията на театъра, регионален или национален, какъв щат трябва да има този театър, какви постановки трябва да прави? Каква всъщност е нашата задача? Защото в момента сме поставени в задачата „изкарайте приходи". ОК, но когато ги изкараме - сме престъпници. Това ли искаме да предложим на обществото?", запита директорът и определи, че това е призив към министъра на културата.

Народния театър има 85 спектакъла, които се играят на 3 сцени. „Нямаме възможност всичките представления да бъдат програмирани правилно. Има и осъвременяване на репертоара", обясни той.

С големите личности като Джон Малкович, които избраха Народния театър, са водени редица преговори, подчерта Василев. „Мога да кажа хубав спомен с него, когато пристигна преди една година. Говорим си с него творчески и аз реших да го поканя да постави в Народния театър. Когато зададох най-тежкия въпрос на един мениджър към творец: Какъв е хонорарът за неговото представяне? Той ме погледна и каза: „Колко е обичайният хонорар при вас?", аз казах сумата. А той отговори: „Това е, аз не идвам за пари".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.