-
01 Апр 2025 |
USD / BGN 1.8084
GBP / BGN 2.3413
CHF / BGN 2.0521
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C
Във Франция отвори врати първият бар за тирамису

30 Март 2025 | 14:20

/КРОСС/ Във Франция отвори врати първият бар за тирамису, където всеки може сам да създаде десерта на своите мечти. Официално тирамисуто се появява през 60-те години на миналия век в ресторант в Тревизо, Северна Италия, но една от най-пикантните истории разказва, че то е изобретено в публичен дом. Твърди се, че този енергиен десерт, който съдържал захар, белтъци и кафе се сервирал на клиенти, за да възстановят силите си след интензивни усилия.
Така или иначе едно е сигурно - тирамисуто е създадено да създава настроение. Точно такава е идеята и на италианката Сара, която отвори в Ница първия бар за тирамису в страната.
Меки, сочни бишкоти, напоени в прясно кафе, покрити с пухкави пластове маскарпоне. Днес тирамисуто е много повече от десерт. В Италия, всяко семейство има своя тайна рецепта, всеки регион - свой вариант, а в бара на Сара клиентът е шеф на собственото си тирамису.
"Омръзна ми да ям класическо тирамису в ресторантите. Така с моята партньорка Алисън създадохме първия тирамису-бар в Ница, който ви позволява да съставите тирамису според вашите вкусове и желания на момента. Според настроението ви за деня. Имате списък със съставки и гарнитури, които избирате и композирате сами", разказва Сара Лазарини, собственик на бар за тирамису.
Нова телевизия, „Събуди се"