• 06 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7734
  •  GBP / BGN 2.3357
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Министърът на културата: Схемата, установена в разградския театър, не е нова

Министърът на културата: Схемата, установена в разградския театър, не е нова

/КРОСС/ За схемата в разградския театър Министерството на културата научи успоредно с разследващите. Тя обаче не е нова. Нова е единствено за Разград. Това заяви в „На фокус" ресорният служебен министър Найден Тодоров.

Припомняме, че Окръжният съд в Пловдив не намали определената по-рано гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директор на театъра в Разград Левон Манукян. Решението на магистратите е окончателно. Според разследващите Манукян е отговорен за назначаването на 41 души, които никога не са извършили реална дейност, но са получили по около 25 000 лв. допълнително материално подпомагане. Така държавният бюджет е ощетен с близо един милион лева.

По думите на Тодоров цялата схема е измислена от умен човек. Сумата от 1 млн. не е поискана наведнъж, за да не усъмни ведомството, а на няколко по-малки трасакции. На въпроса защо Левон Манукян беше освободен от ръководството на театъра дни, след като беше разкрита измамата, Тодоров заяви, че причината била техническа, свързана с изготвяне на документация.

Попитан дали е възможно хора от Министерството да са инициатори, или поне замесени в случващото се, Найден Тодоров отговори, че не вярва сред инициаторите да има служители на ведомството. „Иска ми се да кажа, че няма и замесени, но съм повикал Главния инспекторат на Министерския съвет да направи пълна проверка на МК. Теоретично това не е невъзможно", обясни министърът.

Подобна схема беше установена и в театъра в Смолян. „Ситуацията е идентична с тази в Разград, но в Смолян има и изтичане на средства към определени фирми", допълни Тодоров. Според него е възможно финансовата измама да се е случвала и в други театри в страната.

„Аз съм с чиста съвест. Отвратен съм от случващото се, но донякъде се радвам. Смятам, че това е началото на оздравителен процес за цялата културна система на България", подчерта Тодоров.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Значи, краде се отдавна, а редовите артисти реват, че парите са им малко. И това вероятно става във всяко бюджетно предприятие.

Преди 1 часа

един от възмутените от окрадването ни

Господин министър, Главния инспекторат не е панацея. Освен това няма да се справи. ЗА Целта са ви необходими сертифицирани одитори в публичния сектор, а не послушковците, които всички знаем няма да свършат качествено задачата. Има икономическа полиция, има АДВФИ, има и други далече по-качествени органи от Главния инспекторат. На тази база няма как да вземете информирано решение.А ако някой от вашите подчинени се познава доста добре с хората от инспекторатите, респективно Инспектората и са приятели и случайно участва в далаверата.......какво става?

Преди 3 часа

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.