• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Българският отбор трансплантирани атлети печели медал след медал в Лисабон

Българският отбор трансплантирани атлети печели медал след медал в Лисабон

/КРОСС/  Над десет медала спечели за момента българският отбор, който участва на Европейското първенство за трансплантирани атлети, провеждащо се в Лисабон. Само за два дни отборът на България спечели 13 медала - 8 златни, 4 сребърни и 1 бронзов. Припомняме, нашият тим в Португалия се състои от 11 участника, обединени от голямата кауза на донорството. 

Шест от златните трофей са за сърдечнотрансплантираните пациенти на УМБАЛ "Света Екатерина" Георги Пеев и Огнян Ганчев, съобщиха от там. Единственият българин с два трансплантирани органа -  сърце и бъбрек Георги Пеев победи в четирите дисциплини в Плуване - 50 и 100 бруст, 50 и 100 свободен стил.

"Поклон пред паметта на моя донор и пред семейството му, което преди близо 11 години взе решение да спаси животи. Единият от тези животи бе моят!", написа Георги Пеев в профила си във фейсбук. "Днес отново плувах на Европейско и за тях! Както и за всички хора в България, които чакат трансплантация и вече трансплантираните! Благодаря на всички приятели и съмишленици за подкрепата! Благодаря на лекарите ми! Благодаря ти, мамо! Благодаря ти, Анна! Благодаря на цялото си прекрасно семейство! Без вас това нямаше как да се случи! Сбъднах мечтата си на това европейско първенство да сме голям отбор! Дано сбъдна и другата си мечта - да започнат да правят поне по 100 трансплантации годишно в България!", aпелира в поста си шампионът. Припомняме, че броят на трансплантациите в България е все още крайно недостатъчен, а причините за това са основно организационни.

Съотборникът му с донорско сърце Огнян Ганчев успя да вземе златото в плуването на 100 метра бруст и 100 метра гръб. Той се сдоби и със 2 сребърни медала от плуването в 50 метра бруст и 50 гръб, както и със сребро в турнира по бадминтон.

Евгени Георгиев, който също е сърдечнотрансплантиран в УМБАЛ „Света Екатерина" спечели сребърен медал в дисциплината „Бадминтон", а Христина Николова, с трансплантация на бъбрек спечели бронзово отличие.

Сред останалите златни медалисти са Ирен Дикова и Наталия Маева, които са с трансплантиран бял дроб. Ирен Дикова извоюва първото място в турнира по тенис, а Наталия Маева в състезанието по бадминтон.

Днес се провеждат турнирите по тенис на маса и колоездене, където също българските представители грабнаха злато. Ирен Дикова - Димитров и Евгени Димитров спечелиха първо място в тенис на маса.

Европейското първенство за трансплантирани (ETSC) е мултидисциплинарно спортно състезание, организирано от Европейската спортна федерация по трансплантация и диализа (ETDSF) и Европейската федерация на трансплантирани сърце и бял дроб (EHLTF) с местния организационен комитет (LOC).

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.