• 22 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

С нов законопроект на „Възраждане“ треньорите на параoлимпийските шампиони ще получават пожизнена пенсия

С нов законопроект на „Възраждане“ треньорите на параoлимпийските шампиони ще получават пожизнена пенсия

/КРОСС/ "Възраждане" внесе предложение за изменение на Закона за физическото възпитание и спорта, което беше окончателно прието след гласуване в Народното събрание. Законът цели да премахне съществуваща дискриминационна разпоредба по отношение на треньорите на параoлимпийските медалисти.

Според действащия закон, само олимпийски треньори имат право на пожизнена месечна премия, докато колегите им, подготвили параoлимпийските шампиони, са изключени от тази възможност.

„Тази дискриминационна разпоредба създава усещането, че трудът и усилията на треньорите на параoлимпийски медалисти не се оценяват достатъчно, въпреки че техният принос за успехите на българските параoлимпийци е огромен", отбеляза от трибуната на Народното събрание народният представител Коста Стоянов - председател на Комисият по въпросите на младежта и спорта в 50 Народно събране.

Законодателната инициатива идва в отговор на многократните искания на представители на Българската параoлимпийска федерация, които подчертават, че треньорите на параолимпийците срещат същите предизвикателства като своите колеги, работещи с олимпийски спортисти. Всеки медал, спечелен на Параoлимпийски игри, е резултат както на усилията на спортиста, така и на неговия треньор.

В момента само двама треньори на параoлимпийски медалисти отговарят на условията за пожизнена премия, като разходите за бюджета на Министерството на младежта и спорта до края на 2024 г. ще бъдат около 7 800 лв., а за 2025 г. - приблизително 23 500 лв.

„Предложените промени ще мотивират развитието на спорта за параoлимпийци", допълни още Стоянов.

С тези промени ще се подобри качеството на живота на треньорите и ще се подпомогне тяхната мотивация да продължат да развиват спорта за параoлимпийци, като се гарантира, че техният труд е признат и оценен наравно с този на олимпийските треньори.

Законопроектът е в съответствие с международните и националните нормативни актове, които забраняват дискриминацията на хора с увреждания и целят да насърчават тяхното участие в спортни дейности.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.