• 20 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Над 6.3 млн. лв. са изплатените забавени трудови възнаграждения след намесата на Главната инспекция по труда

Над 6.3 млн. лв. са изплатените забавени трудови възнаграждения след намесата на Главната инспекция по труда

/КРОСС/ Над 6.3 млн. лв. забавени трудови възнаграждения, включително и задължения за предишни периоди, са изплатени след намесата на контролните органи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) oт началото на 2024 г. до края на август. За същия период сумата на установените забавени заплати е 7.8 млн. лв.

За осемте месеца на 2024 г. са установени 14 401 бр. нарушения, свързани със заплащането на труда. От тях 3746 бр. се отнасят до задължението на работодателя да начислява и изплаща трудовото възнаграждение в договорените размери и срокове, а 43 бр. са свързани с гарантираното право на работника да получава своето възнаграждение в размер на поне 60% от брутното си трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

Тези нарушения са сред основанията за отстраняване на участници от обществени поръчки съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП). За разлика обаче от нарушенията за работа без трудов договор, които не подлежат на отстраняване, работодателите, бавещи възнаграждения, могат да получат от Инспекцията по труда удостоверение за липса на нарушение, след като дължимите суми бъдат изплатени на работниците и служителите. За целта участникът в обществената поръчка трябва да представи доказателства за изплащането на забавените заплати в дирекцията „Инспекция по труда", установила нарушенията с влязло в сила наказателно постановление https://www.gli.government.bg/bg/node/12596

От 2018 г. Инспекцията по труда получи правомощие да инициира производство по несъстоятелност на работодатели, които бавят възнагражденията за повече от два месеца на поне 1/3 от работниците и служителите. В тези случаи се подават искови молби към съда, за да може работниците и служителите да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания. От началото на 2024 г. ИА ГИТ е подала 7 бр. искови молби за иницииране на производства по несъстоятелност. По две от делата са открити производства по несъстоятелност, а по останалите 5 бр. искови молби се чака решение на съда.

Превенцията на недекларирания труд е сред приоритетите в дейността на Инспекцията по труда. В обхвата на контролната дейност не попада само работата без трудов договор, но и нарушенията, свързани със заплащането на труда, работното време, отпуските и други. За да бъдат защитени трудовите права на работниците и служителите, следва те да не се съгласяват да работят при условия, договорени устно. Работниците и служителите могат да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки как да реагират в такива случаи, чрез разработения от Инспекцията по труда специален софтуер.

Програмният продукт представлява въпросник, който оценява риска от недеклариран труд в различните му направления - работа без трудов договор или при фиктивни условия, нерегламентирани плащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и др. Създаден е по трансграничния проект „Сътрудничество за достойни условия на труд" („Cooperation for decent work"), финансиран от Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021. Инструментът за самооценка е свободно достъпен на сайта на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда", която е партньор по проекта, на адрес  https://www.gli.government.bg/udw/ Осигурен е и пряк път към него чрез банера „Провери дали работиш недекларирано".

На сайта на ИА ГИТ в рубриката „Административно обслужване" е публикувана подробна информация за начина на подаване на сигнали. Гражданите могат да се обръщат за консултации и на националния телефон на Агенцията 0700 17 670.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.