• 25 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7568
  •  GBP / BGN 2.3502
  •  CHF / BGN 2.0721
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Експерти настояват и момчета да получават безплатна ваксина срещу HPV

Експерти настояват и момчета да получават безплатна ваксина срещу HPV
Научнообосновано становище е изпратено до министър на здравеопазването и министъра на финансите

/КРОСС/ Във връзка с предстоящото продължаване на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (РМШ) 2021 - 2024 г. експерти настояват да се преименува на НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПЪРВИЧНА ПРОФИЛАКТИКА НА HPV-СВЪРЗАНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ (2025-2028). Така безплатно ваксиниране с 9-валентната ваксина срещу човешкия папилома вирус (НРV) ще се осигури освен на момичетата от 10 до 14 ненавършени години и на момчетата на същата възраст. Предложението направиха експертите от Коалиция НРV, начело с вирусолога проф. д-р Радка Аргирова дмн. В края на изминалата седмица те изпратиха научнообосновано становище до министъра на здравеопазването и министъра на финансите - д-р Галя Кондева, и г-жа Людмила Петкова.

„Разширяването на обхвата на Националната програма и повишаването на ваксиналното покритие ще има положителен икономически ефект - ще се намалят разходите за лечение и загубените години живот без принос към БВП. Ваксината срещу HPV следва да се приемe не като разход, а като интелигентна инвестиция! Защото инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) е най-честата полово предавана инфекция. До навършване на 45 г. 80% от жените и мъжете в България се заразяват с HPV.15 Повечето HPV инфекции се изчистват спонтанно, но персистиращата инфекция с високорисковите типове HPV е причина за 99% от случаите на рак на маточната шийка (РМШ) в световен мащаб, а също на 90% от рак на ануса, 75% от рак на вагината, 60% от рака на пениса и 70% от рака на вулвата. По данни на GLOBOCAN за 2018 г. в света са регистрирани 690 000 случаи на рак, свързан с HPV при мъже и жени. Най-честата локализация при жените е РМШ (510 000 случая), вулварен и вагинален рак (22 000) и рак на глава и шия (7200). Ракът на глава и шия е най-честият рак, свързан с HPV, при мъжете (34 000 случая), следван от рак на пениса (18 000 случая), рак на ануса (9 900 случая).

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. (ECIS) сме на 2-ро място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая, като това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България!

100 259 987 лева са директните разходи за лекарствена терапия, лъчетерапия, диагностика, хирургично лечение и амбулаторно проследяване на рака на глава и шия, анус, вулва, влагалище, шийка на матката, пенис за периода 2018 - 2020 г. А индиректните разходи поради загуба на продуктивност са 42 424 454 лв. Загубените години живот са 53 371. Тези данни показват огромната финансова тежест за държавата и обществото от тези злокачествени заболявания. А като се има предвид голямото доплащане от пациента за здравни услуги, разходите са значително по-високи.

Поради това от изключителна важност е универсалният достъп до ваксинация и на двата пола, както е в повечето страни от ЕС. Това насърчава равенството и дава възможност на мъжете за директна защита чрез ваксинация от свързаните с HPV заболявания. Полово неутралната ваксинация увеличава доверието във ваксината и устойчивостта на програмата."

От Коалиция HPV предлагат в процеса на ваксинирането да се включат не само общопрактикуващите лекари, но и педиатрите в доболничната помощ и експертите в кабинетите на РЗИ.

В България е налична 9-валентна ваксина, защитаваща от най-високорисковите за рак типове на вируса 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 и показана за имунизиране на лица след 9-годишна възраст. Терапевтичната ефикасност и профилът на безопасност на 9-валентната ваксина срещу човешки папилома вирус се гарантират от над 8 години разработване и оценка в 11 клинични проучвания.

„Данни от проучвания в Италия, Белгия, Австрия, Франция и Обединеното кралство установяват, че полово неутралната ваксинация с 9-валентна ваксина гарантира ефективност на разходите. Няма друга здравна интервенция, която в бъдеще надвишава многократно инвестицията в нея", категорични са експертите от Коалиция HPV.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.