• 06 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7734
  •  GBP / BGN 2.3357
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Изследователи в Китай откриха нови видове жаба и риба

Изследователи в Китай откриха нови видове жаба и риба

/КРОСС/ Два нови животински вида - на жаба и на риба, откриха изследователи в диви райони на Китай, съобщи Синхуа.

Учените са открили нов вид рогати жаби, наречен Boulenophrys pepe, в природния резерват Ляншан Бицзяшан в южната китайска провинция Гуандун.

Резултатите от изследването, проведено под ръководството на Политехниката за инженерна защита на околната среда в Гуандун и други институции, са публикувани в последното издание на международното научно списание Zootaxa.

Новият вид е открит във вечнозелени широколистни гори на надморска височина от 490 до 540 м, където планинските потоци и слоят от листовка създават разнообразни системи от микроместообитания.

Според Лин Шъшъ, член на изследователския екип, жабата, която се отличава с набъбналите си устни, се различава значително от близкородствените видове в същия район.

Лин отбелязва, че Boulenophrys pepe е силно чувствителна към промените в горската екосистема. 

Китайски изследователи са открили също и нов вид риба, Opsariichthys iridescens, в Източен Китай, която се отличава с изключително красиви цветове.

Резултатите от изследването показват как видът се отличава от родствени видове по морфологични белези, които са потвърдени чрез филогенетичен анализ, базиран на гени.

Откритието е публикувано в последното издание на международното научно списание Zookeys. Изследването е ръководено от Ян Цзинцюан, професор в Шанхайския океаноложки университет, в сътрудничество с Центъра за наблюдение на горските ресурси в Чжъцзян и други институции.

Според резултатите от изследването новият вид може да бъде разграничен от близкородствените му видове с генетично разминаване от над 14%. Новият вид се среща в речните системи Цянтан и Цюйцян в провинция Чжъцзян и в притоците на долното течение на река Яндзъ, прилежащи към река Цянтан.

Според Янг тези видове риби в потоците са хранителен ресурс за водоплаващите птици и други животни, като допринасят за кръговрата на хранителните вещества и пречистването на водата в реките.

Янг обобщи, че опазването на тези нови рибни видове е от съществено значение за баланса на водните екосистеми, което спомага за поддържане на биологичното разнообразие и насърчава устойчивото развитие на екотуризма и рибарството.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.