• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Варианти за изпълнение на решението на ЕСПЧ по делото „Мустафа срещу България“ бяха обсъдени на работна среща в МП

Варианти за изпълнение на решението на ЕСПЧ по делото „Мустафа срещу  България“ бяха обсъдени на работна среща в МП

/КРОСС/ Няколко предложения за законови промени, чрез които да се изпълни решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото „Мустафа срещу България" бяха обсъдени на работна среща в Министерството на правосъдието (МП). На нея присъстваха представители на трите военни съдилища в страната в София, Пловдив и Сливен, на Военноапелативния съд, както и експерти на МП. Срещата се ръководеше от зам.-министър Спаска Кинчева. МП иска да чуе мнението на военните съдии за възможните решения, подчерта зам.-министър Кинчева.

В решението си „Мустафа", което е окончателно от 28 февруари 2020 г., ЕСПЧ установи нарушение на правото на справедлив съдебен процес по чл. 6, § 1 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Казусът бе свързан с предаването на съд и осъждането на цивилно лице от военни съдилища, тъй като един от подсъдимите с него е служил в армията по време на извършване на престъплението. А в решението си ЕСПЧ посочи, че правомощията на военното наказателно правораздаване следва да се разпростират върху цивилни лица единствено при наличие на наложителни причини, обосноваващи подобна ситуация, и то на ясна предвидима основа, като наличието на наложителни причини трябва да бъде доказано за всеки конкретен случай.

За изпълнение на това решение в МП бе създадена работна група, начело на която е зам.-министър Кинчева.

На работната среща бяха обсъдени различни предложения за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт, Закона за отбраната и въоръжените сили. Едно от тях бе за цялостно изключване на престъпленията, в които подсъдими са и цивилни лица, от компетентността на военните съдилища. Дискутира се и идея за девоенизация на военните съдии, както и за участие на цивилни лица като съдебни заседатели по делата за престъпления, извършени от военни, в осъществяването на които са участвали и граждански лица. Съпътстващо бяха поставени въпросите за уреждането на категорията труд на заварените военни съдии, както и за висящите дела.

Нито един от вариантите не се приема еднозначно от военните съдии.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.