• 27 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7533
  •  GBP / BGN 2.3443
  •  CHF / BGN 2.0692
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Вселената може да съдържа от сто милиарда до два трилиона галактики

Вселената може да съдържа от сто милиарда до два трилиона галактики

/КРОСС/ Днес астрономите могат да наблюдават не повече от три процента от Вселената, но тези знания са им достатъчни, за да могат да изчислят приблизителния броя на галактиките в нея. Именно това са направили американски астрономи от Планетарния институт в Аризона, пише Лайв сайънс.

За изчисленията си екипът е използвал два подхода. Първият се основава на идеята за приблизителния размер на Вселената и крайната маса на галактическите структури.

Възрастта на Вселената е 13,8 милиарда години. Тъй като през цялото това време космическото пространство се е разширявало във всички посоки, общият обхват на Вселената би трябвало вече да достига 46 милиарда светлинни години.

След като са установили горния и долния праг за масата на галактиките, учените са изчислили, че във Вселената може да има до един-два трилиона такива.

Астрономите са използвали и втори подход, основан на данни от космическия апарат "Нови хоризонти". Сондата е събрала информация за общото количество светлина в различни части на небосклона и е изчислила колко галактики биха били необходими, за да светят с този интензитет.

Въз основа на тези наблюденията учените са изчислили, че във Вселената може да има сто пъти по-малко галактики, отколкото предполага първото изследване - 100-200 милиарда.

"Това означава, че броят на галактиките в наблюдаваната от нас Вселена варира някъде между 2 трилиона на горната граница и 100 милиарда на долната граница", казва Памела Гай, старши научен сътрудник в Планетарния институт в Аризона.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.