• 16 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7579
  •  GBP / BGN 2.3207
  •  CHF / BGN 2.0820
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Инициативата на майки и съпруги, която цели да върне военнопленници от Украйна и Русия

Инициативата на майки и съпруги, която цели да върне военнопленници от Украйна и Русия

/КРОСС/ „Всички за всички" е инициатива на майки и съпруги на военнопленници от Украйна и Русия, които призовават двете страни да си разменят всички пленени войници от двете страни за деня на Възкресението.

Зад инициативата застана Римокатолическата църква.

На 23 февруари 2022 година около 16 ч. служителят на украинските гранични войски Александър Кардашов постъпва на смяна на Змийския остров в Черно море. Няколко часа по-късно родината му е атакувана по суша, въздух и море.

Това е последният ден, в който майка му Татяна Кардашова, съпругата му, която също се казва Татяна и 6-месечният му тогава син Димитър го виждат. Александър е украинец с български произход. Българският е майчиният му език.

„На 24 февруари те бяха взети в руски плен. В началото го обкръжиха с корабите и им предложиха да се предадат. Тези 25 човека от Змийския остров още се намират в плен. Та са и българи и от Молдова", казва майката на Александър Татяна Кардашова.

Синът на Александър е на 3 години и никога не е виждал баща си.

Чрез посредничество на швейцарския червен кръст близките получават едно единствено обаждане от Александър през април миналата година. От тогава информация за Кардашов няма.

„От това, което видях - той не е здрав. Той просто не приличаше на себе си. Човекът, който беше преди и човекът, с който говорих на тази онлайн връзка, бяха двама различни мъже. Той е остарял с 10 години", казва съпругата му.

Останалите граничари от Змийския остров също са пленени, като част от тях по-късно са разменени срещу пленени руски войници. Но останалите, както и хиляди други украински мъже, са в руски затвори и днес. В същия момент хиляди руски войници са пленени от Украйна. Един от тях е съпруга на Ирина Кривнина - Евгени.

„Когато в Русия беше обявена частична мобилизация септември 2022 година, той незабавно получи призовка още септември. И той се отзова на тази призовка. Аз се опитах да го разубедя, да говоря с него, но той не ме послуша. Беше юни 2023 когато той ми каза, че са ги изпратили към Бахмут. Търсех информация и в началото на юли разбрах, че той е попаднал в плен", разказва тя.

И други съпруги на руски военнопленници се преселили в Украйна, където имат възможност да посещават своите близки.

Ирина и останалите рускини търсят подкрепата на инициативата за размяна на военнопленниците на принципа всички за всички.

„Украйна е готова за обмен всички за всички. Във връзка с големите празници ние се обърнахме към римокатолическия папа и той отправи послание да се разменят военнопленниците на принципа всички за всички за Великден. Наскоро ние също написахме обръщение към българската православна църква", разказва Ирина.

Докато търсят подкрепа в България, близките на пленените намират Рита Шаганене. Тя е от Литва, но е завършила българска филология и живее във Варна. Рита е съпруга на свещника от храма „Св. Николай Чудотворец" Василий Шаган, който от своя страна е бесарабски българин.

Рита започва разследване за броя на пленниците българи. Село по село в Бесарабия.

„Те бяха много учудени от моя въпрос - казаха ми, че засега намират 20 човека, сред които има и трима гагаузи, но ми казаха, че засега са проверили само 10% от своите списъци, защото те не се делят по произход", коментира Рита.

Тя е установила с имена и официални данни 20 българи в руски плен. Броят им със сигурност е в пъти по-голям. С посредничеството на католическата църква на Унгария, Русия е освободила всички украински военнопленници с унгарски етнос. За българите засега никой от нашите власти дори не се е заинтересувал.

Отец Василий всеки ден се моли за пленените наши сънародници. Които на практика са затворници.

Освен за българите в руски плен никой от българските власти не е потърсил и официална информация за етническите българи, убити във войната на Русия срещу Украйна до сега.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А да бяхте пьрво мислили а после да ревете Изгонихме 71 руски дипломати и служители от Б-я После закрихме Руската цьрква Лукойл се затвори Забранихме полета на Лавров до Сьрбия през Б-я Даваме орьжия на Украйна Сега дайте да дадем Заливаха с червена боя посолството на Русия Свалиха паметника на ЧА в София Е май сега чакаме Искандер да ни закрие На зло куче зьл прьт

08.05.2024 06:52:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.