• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Алея на вярата води гостите на Свети Влас до 40 параклиса в гората

Алея на вярата води гостите на Свети Влас до 40 параклиса в гората

/КРОСС/ "Алеята на вярата" в гората над Свети Влас продължа да привлича все повече туристи. Наречена е така, защото по тясна горска пътечка са изградени 40 малки параклиса, които завършват с малка църква на върха. Всичко е изградено с помощта на доброволци, но най-вече от местният свещеник отец Петър, който сам започнал да носи камъни от морето, за да гради вяра.

Вече 12-а година 81-годишният отец Петър се грижи за "Алеята на вярата", изкачвайки по няколко пъти стръмната пътека. Преди година завършва изцяло последния 40-и параклис, в който вгражда нещо от себе си.

"Сложил съм снимка на моя роден край. Това е връх Ботев, моето село Стоките, църквата и моят дом", показва той.

Всеки от параклисите разказва и в картини историята на България. А бройката им не случайно е 40, защото божият народ е вървял 40 години от робския Египет към свободен Израел.

"Свещеникът, освен че е свещеник е, и учител, но самата проповед е природата. Слушайте птичките, и когато човек е в природата, виждайки морето, виждайки планината, виждайки дърветата и такива постройки, той се отличава и се вдъхновява, че животът е прекрасен", казва отец Петър.

С интерес българки и чужди туристи минават по "Алеята на вярата", за да стигнат до малката църква на върха.

"Не знаех, че тук има толкова много параклиси, но наистина е много добра идея", казва Седрик, турист от Белгия.

"Това е голямо богатство, дано повече хора да правят такива неща и вярвам, че държавата ще е много по-различно място. Ние много пъти сме си говорили с човека и сме казвали, че тези хора са на изчезване, за жалост, така е тенденцията. Стараем се да възпитаваме децата в тази насока, дано да станат добри хора", казва Десислава Александрова.

81-годишният свещеник няма да прави повече параклиси в гората на Свети Влас, но казва, че докато е жив, ще продължава да идва, за да ги поддържа със същия ентусиазъм, с който е вградил вярата си в тях.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.