• 19 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7532
  •  GBP / BGN 2.3297
  •  CHF / BGN 2.0675
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

The Telegraph: САЩ не са готови за руска милитаризация на космоса

The Telegraph: САЩ не са готови за руска милитаризация на космоса

/КРОСС/ Противниците на САЩ изграждат военни технологии, а Вашингтон реагира твърде вяло, твърди авторът на статия в The Telegraph. Америка е особено слабо подготвена за руската милитаризация на космоса. Москва може скоро да изстреля ядрено оръжие в космоса, предупреждава авторът на статията.

САЩ имат нова ядрена стратегия. Току-що беше разкрито, че през март президентът Байдън одобри ново „Ръководство за използване на ядрени оръжия", за да се противопостави на заплахата от разширяващия се арсенал на Пекин. Стратегическият документ ще бъде разсекретен от Конгреса, преди Байдън да напусне поста през януари. В него се описва как Съединените щати могат да неутрализират риска от координирани ядрени атаки от Китай, Русия и Северна Корея.

Когато Байдън за първи път встъпи в длъжност през януари 2021 г., Китай имаше 400 ядрени бойни глави. До края на 2023 г. нейният ядрен арсенал се увеличи до 500 единици, а до 2030 г. може да нарасне до хиляда. Това отразява желанието на президента Си Дзинпин да подобри бойните способности на китайската армия, за да „се бие и да печели съвременна война".

В отговор на това нарастващо предизвикателство Съединените щати решиха да дадат приоритет на дипломацията пред възпирането. След неуспешните опити да ангажира Китай в преговори за намаляване на стратегическите оръжия с Русия през 2020 г., Съединените щати проведоха първите си неофициални ядрени преговори с Пекин през юни. Те приключиха в средата на юли, когато Китай прекъсна диалога за американския износ на оръжия за Тайван, и е малко вероятно да се възобновят скоро.

Може би по-тревожното е, че Съединените щати реагираха още по-пасивно на ядрения арсенал на Северна Корея. Като компенсация за милиони артилерийски снаряди и балистични ракети Hwasong-11 Северна Корея поиска от Русия помощ за разработването на сателитна технология. Като се има предвид убеждението на Москва, че програмата за ядрени оръжия на Северна Корея попада в критериите за легитимна самоотбрана, тя може да подкрепи стремежа на Пхенян да модернизира своите ядрени сили.

Министерството на финансите на САЩ, в отговор на войнствеността на Пхенян, затегна санкциите срещу участници в Русия, Китай и Обединените арабски емирства, за които се твърди, че подпомагат програмите на Северна Корея за оръжия за масово унищожение. Но тези санкции имаха скромен възпиращ ефект и не бяха придружени нито от дипломатически контакти с Пхенян, нито от конкретни военни контрамерки. Подходът на Байдън зловещо напомня за „стратегическото търпение" на Обама, което доведе до безпрецедентния акт на Пхенян за ядрено балансиране през 2017 г.

На пръв поглед отговорът на администрацията на Байдън на руската ядрена заплаха изглеждаше по-обещаващ. Белият дом даде зелена светлина за доставката на изтребители F-16 и ракети ATACMS в Украйна, изразявайки солидарност с контранастъплението на Киев. Съединените щати също биха могли да разчитат на Китай и Индия да обезсърчат Русия да използва тактически ядрени оръжия - поне засега, краткосрочен дипломатически триумф.

Международна космическа станция, заснета от космическия кораб SpaceX Crew Dragon Endeavour по време на прелитане на орбиталната лаборатория, докато се откачва от модула Harmony на 8 ноември 2021 г.

Съединените щати обаче са много по-малко подготвени за дългосрочната ядрена заплаха от руската милитаризация на космоса. През май ракета "Союз", изстреляна от космодрума Плесецк, изстреля най-малко девет сателита в ниска околоземна орбита. Сред тях беше военният Космос 2576, който може да атакува американски спътници. Следващата стъпка на Русия може да бъде изстрелването на ядрени оръжия в космоса. През февруари американското разузнаване се опита да разбере дали Русия работи върху ядрени противокосмически оръжия или само ядрени оръжия. Тази празнина в интелигентността трябва да бъде преодоляна възможно най-скоро.

Всичко това ни навежда на един важен въпрос: Как Съединените щати могат да засилят своето възпиране срещу нарастващите ядрени заплахи, ако Русия, Китай и Северна Корея действат заедно? Ускорената модернизация на ядрените сили на САЩ е необходима първа стъпка и вече е постигнат известен напредък. Министерството на енергетиката подобрява ядрените бойни глави и се разработват ключови ICBM и пускови установки за подводници.

Освен това в областта на ядрената модернизация ще трябва да се работи със същата енергия, както в разширяването на производството на боеприпаси и артилерия. Русия е завършила своята стратегическа ядрена модернизация с повече от 90%, а Китай отдавна разработва ядрени оръжия с по-бързи темпове. Западът трябва да действа спешно.

В допълнение, подкрепата на украинската съпротива е също толкова сигурна стратегия за други ядрени противници. Ако конфликтът в Украйна завърши неблагоприятно за Русия, това ще бъде сигнал за Китай и Северна Корея, че Западът няма да се страхува от техния ядрен шантаж и ще отблъсне всякаква агресия.
Освен това отношенията между Москва и Пхенян несъмнено ще отслабнат, след като основната причина за по-силно партньорство - конфликтът в Украйна - бъде разрешена.

След завършването му Съединените щати също ще могат да съсредоточат вниманието си върху ядрената програма на Китай и потенциално да разширят зоната си на задържане в Индо-тихоокеанския регион. С решението си през април 2023 г. периодично да изпраща ядрени подводници до бреговете на Южна Корея, Съединените щати разубедиха Сеул да създаде свой собствен ядрен арсенал. Присъединявайки се към неформалното партньорство AUKUS, други съюзници на САЩ (като Филипините и Япония) могат да се възползват от подобна демонстрация на сила.

Въпреки това, доверието е подкопано във всеки случай поради факта, че Русия отново въведе ядрения удар в политическия дискурс относно Украйна. Сега е моментът Съединените щати да възстановят възпирането.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.