• 02 Май 2025 |
  •  USD / BGN 1.7243
  •  GBP / BGN 2.2921
  •  CHF / BGN 2.0934
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

7 ползи от ягодите

7 ползи от ягодите

/КРОСС/ Ягодите са едни от най-популярните плодове. Те са основно пролетен и летен плод, но се предлагат и замразени ягоди, които могат да се закупят през цялата година и да се консумират, без да се загуби свежестта им. Техният примамлив външен вид, свеж аромат и сладък вкус слагат плода сред най-хапваните, но ягодите носят и много ползи за организма. Ето 7 от тях:

1. Антиоксиданти


Едно от най-важните полезни свойства на ягодите е наличието им на антиоксиданти. Сред плодовете те са един от най-големите източници на тези вещества. Антиоксидантите могат да забавят и спрат оксидативния стрес и да отстраняват зловредни окислителни агенти в организма. Оксидативният стрес е термин, описващ състояние на прекомерно образуване на свободни радикали в организма, и може да повиши риска от сърдечно или раково заболяване. Антиоксидантите неутрализират тези свободни радикали и работят против оксидативния стрес.

 

2. Витамин С

Най-ефективният антиоксидант в една ягода е витамин С. Проучвания сочат, че консумирането само на една купичка ягоди ще достави необходимата доза витамин С за деня. Витамин С е свързан и със здравето на имунната система и е от съществено значение за организма вещество.

 

3. Намален кардиометаболичен риск

Резултати от проучване за антиоксиданти сочат за понижен риск от сърдечни заболявания при консумация на ягоди. При проучвания, в които в продължение на четири седмици са били консумирани ягоди, нивото на антиоксиданти е скочило, и рязко са паднали нивата на възпаление, свързани с кардиометаболитните рискове. Открита е и връзка между консумацията на ягоди и намаления риск от диабет заради свойството на плода да понижава инсулиновата резистентност на организма - повишената инсулинова резистентност е свързана с развитието на диабет тип 2.

 

4. Намален риск от деменция

Ягодите подобряват здравето на мозъка. Влошаването на когнитивните способности е опасно за доброто качество на живот и често идва със съпътстващи заболявания като артрит, диабет или сърдечни болести. Консумацията на ягоди е свързана с намален риск от болест на Алцхаймер и според проучване, публикувано в Nutrients, може да забави когнитивният упадък.

 

5. Понижени нива на холестерол

Високият холестерол е често срещано състояние, което може да доведе до проблеми със сърцето или инсулт. Включването на ягоди в диетата може да спомогне за нормализирането на нивата на холестерол, сочи друго изследване, публикувано в Nutrients.

 

6. Противовъзпалително вещество

Хроничното възпаление предразполага към ракови и сърдечни заболявания, диабет и други. Един вид антиоксиданти, наречени флавоноиди, може да предотврати тези рискове. Пигментът антоцианин, който придава на ягодите характерния им червен цвят, също има анти-възпалителни свойства.

7. Пребиотик

Освен заради витамин С и другите антиоксиданти, ягодите са полезни и защото представляват пребиотик. Пребиотиците са вещества, които са полезни за бактериите в чревния тракт и участват в оформянето на здравословна чревна микрофлора. Полифенолите са вещества в ягодите, които имат пребиотично действие и спомагат за развитието на множество полезни микроорганизми в чревната микрофлора. Благодарение пък на дейността на тези микроорганизми имаме и по-добър имунитет.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.