• 07 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7809
  •  GBP / BGN 2.3306
  •  CHF / BGN 2.0833
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Японски танци и древна дворцова музика пленяват София тази седмица

Японски танци и древна дворцова музика пленяват София тази седмица
Събитията предстоят на 8 и 12 октомври като част от 35-ите Дни на японската култура в България

/КРОСС/ Лекция и изпълнение на класически японски танци, известни като нихонбуйо, ще се проведат от 19 ч утре, 8 октомври, в Учебен театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" в София. Само 4 дни по-късно пък - на 12 октомври в 18 ч. - традиционната японска дворцова музика гагаку ще плени Столичния куклен театър.

И двете събития са част от 35-тите юбилейни Дни на японската култура в България.

В утрешния спектакъл публиката в НАТФИЗ ще може да се наслади на уменията на Фуджима Ранко - световно известен танцьор и носител на японското звание „пазител на значимо нематериално културно наследство - японски традиционни танци".

Роден в семейство, в което се практикуват японски традиционни танци от периода Едо (17-19 в.) до днес, Фуджима Ранко е въведен в света на традициите на едва 5-годишна възраст от своята баба Фуджима Фуджико (също носител на званието „пазител на значимо нематериално културно наследство") и майка си Ранкей. Прави дебют на сцената на 6-годишна възраст. Изучава традиционните нагаута, ногаку, хаяши, чайна церемония и др.

На фона на активната си изпълнителска дейност в Япония и чужбина, Фуджима Ранко преподава своето изкуство на широк кръг ученици - от начинаещи до напреднали.

През 2015 г. печели награда за насърчаване на изкуството на японския министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите. През 2017 г., в качеството си на посланик на японската култура на Агенцията по култура на Япония изнася представления, танцови работилници, лекции и др. в 14 града на 10 държави.

През 2019 г. получава наградата на Японската академия на изкуствата, а през 2020 г. - държавен орден с лилава лента, престижно японско държавно отличие, което се дава на личности със заслуги в сферата на образованието, културата и др.

В рамките на същото събитие публиката ще чуе и лекция от Сакураи Такако - Танцов критик и автор на статии, ревюта, репортажи и интервюта по темата. Тя е била член на Съвета по култура към японското министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологиите и член на Комитета за селектиране на награди за насърчаване на изкуството. Писала е статии и репортажи от 37 държави по света. Автор е на две книги, посветени на балетното изкуство.

Не по-малко впечатляващ ще е и концертът на класическа японска дворцова музика гагаку тази събота.

Трима изпълнители на старинни японски духови инструменти - хичирики, рютеки и шо, както и две изпълнителки на класически дворцови японски танци ще украсят сцената на Столичния куклен театър, за да споделят с публиката магията на древната дворцова музика на Япония гагаку.

Музиката гагаку произхожда от Евразия и е пренесена в Япония по Пътя на коприната преди около 1300 години. Тя носи елементи от музикалното изкуство на Китай, Корея, Персия, Индия и Виетнам, а попаднала на японските острови, се смесва с древната музика и танци на техните обитатели, придобива нов уникален вид и бива предавана от поколение на поколение, за да достигне до наши дни. Смята се, че изпълнителите на гагаку представляват най-стария оркестър в света. Гагаку е обявена за важно нематериално културно наследство на Япония и е включена в световния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Днес гагаку се изпълнява на събития в японския императорски двор, по време на церемонии в светилища и храмове в Япония, както и в концертни зали и други значими обществени места.

Входът и за двете събития е с покани, които желаещите могат да получат съответно на касите на Учебния театър на НАТФИЗ и Столичния куклен театър.

Актуалната програма и информация за следващите месеци може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България, Facebook страницата „Дни на японската култура", както в Instagram, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези три места в интернет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.