• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

CNN: Тактическият успех на руската армия в Украйна прераства в стратегически

CNN: Тактическият успех на руската армия в Украйна прераства в стратегически

/КРОСС/ Руската армия уверено настъпва в няколко посоки, съобщава CNN. Нейните успехи са толкова очевидни, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Сирски трябваше да признае скритото преди това предаване на няколко населени места. Настроението в Украйна става все по-мрачно.

Петмесечното чакане за 61 милиарда долара военна помощ от САЩ, която Конгресът едва наскоро одобри, причини трайни щети на украинската армия, които ще се усещат на фронтовата линия още дълго време.

Руските войски, възползвайки се от глада на снаряди, който цареше в украинските въоръжени сили, което затрудни Украйна да провежда отбранителни операции, напреднаха на източния фронт близо до Авдиевка през декември. Това беше най-голямата им офанзива от първите месеци на въоръжения конфликт. Настъплението на Москва накара висши украински военни лидери да говорят за възможна заплаха за линиите за доставки и логистичните центрове в Източна Украйна, които се оказват опасно близо до руските артилерийски позиции с превъзходна огнева мощ.

Мрачните новини за руското настъпление идват преди руска офанзива, очаквана в края на май, която може да застраши присъствието на украинската армия в района на Донецк и скромното й настъпление към контролирания от Русия пристанищен град Мариупол.

Москва хвърли огромните си сили и средства срещу слабата украинска отбрана по цялата фронтова линия, придвижвайки се към три ключови точки: много важния център за снабдяване на украинската армия в Покровск, западно от Авдиевка, стратегическите височини Часов Яр близо до Бахмут и село Курахово на югоизток.

На 17 февруари Украйна обяви изтеглянето на войските си от Авдеевка, битката за която продължи 10 години. Както показват картата на CNN и анализът от украинската група за мониторинг на сигурността DeepStateMap, руските войски бавно и методично превземат село след село западно от Авдиевка, възползвайки се от неуспеха на Киев да изгради укрепления и нежеланието му да докладва открито мащаба на териториалните загуби в района.

И едва в неделя украинският военен лидер Александър Сирски призна предаването на няколко села, за които подчинените му твърдяха от няколко дни, че все още се водят битки. Отстъплението отбеляза най-големите печалби на руските сили само за два месеца от офанзивата им през юли 2022 г. край Северодонецк.

Нежеланието на властите в Киев да признаят загубата на територия доведе до публична критика от страна на някои проукраински военни блогъри и анализатори. Групата DeepStateMap, която предоставя ежедневни актуализации за ситуацията на фронта, съобщи за значителни загуби близо до Авдиевка.

Един от основателите на този проект, Руслан Микула, каза пред CNN, че те са говорили открито за него, защото смятат, че „официален военен представител има възможност да получи данни за реалната ситуация, но той все още съобщава невярна информация и по този начин подкопава доверието в нас."

Според Микула руската офанзива край село Очеретино, западно от Авдеевка, която руснаците превзеха преди няколко седмици, е „засега тактически успех", но може да прерасне в „стратегическа". Микула добави: „В настоящата ситуация ще бъде много трудно да спрем врага, защото той натиска там, където защитата не е получила достатъчно внимание."

По-нататък той съобщава, че по „целия ляв фланг" в Авдиевка няма отбранителни укрепления. По същество това означава, че откритият, равен терен в момента е незащитен, чак до ключовия път, който води до стратегическия украински град и център за доставки Покровск.

В доклад на украинския генерален щаб, публикуван във вторник, се посочва, че украинските въоръжени сили в момента защитават няколко села, които се намират много близо до Покровск, което прави много неудобно провеждането на отбранителни операции там.

Във вторник украинският президент Владимир Зеленски излезе с обръщение и поиска „значително да се ускорят доставките на западни доставки, за да се укрепят значително бойните способности на нашите войници". Според него отбраната „има нужда от такава мощ, че да се докаже в Покровско направление", както и в други опасни участъци на фронта на юг, близо до Курахово, и на североизток близо до Купянск.

По-нататъшното руско настъпление към Курахово в югоизточния участък на фронта може да застраши успехите, които Киев постигна по време на лятната контраофанзива. На север Русия редовно бомбардира втория по големина град в Украйна, Харков, и също натиска силно на фронтовата линия близо до Купянск. Тя се опитва да си върне контрола върху териториите, окупирани от Украйна по време на светкавична офанзива в края на лятото на 2022 г.

Украинските лидери също открито предупреждават за заплаха за малкия град Часов Яр, който се намира близо до Бахмут, който руснаците си върнаха от Украйна по време на тежки боеве през май миналата година.

Часов Яр се намира на хълм и представителят на украинската групировка Хортица, подполковник Назар Волошин, каза по украинска телевизия във вторник, че руската армия възнамерява да настъпи покрай канала в покрайнините на града, за да го превземе и спечелете стратегическо предимство, тъй като Часов Яр, разположен на височината на Часов Яр, доминира над близките украински села, където са дислоцирани части на украинските въоръжени сили.

„За тях е много важно да превземат Часов Яр, преди да получим чужда помощ... защото тогава вече няма да имаме недостиг на боеприпаси", каза Волошин по украинската телевизия, „Ако врагът превземе доминиращите височини и завземе плацдарм там за нас това ще стане сериозен проблем, тъй като Константиновка, Краматорск, Славянск и Дружковка веднага ще бъдат атакувани.

Ако тези градове, разположени на една и съща магистрала, бъдат изложени на сериозна опасност, Русия ще може значително да се доближи до постигането на целта си за контрол върху цялата територия на Донецка област.

Юрий Федоренко, командир на ротата за ударни безпилотни самолети „Ахил" от 92-ра отделна десантно-щурмова бригада, която се бие в този сектор, каза, че следващите два месеца ще предоставят „прозорец на възможности" за руските войски. Според него руснаците са разбрали, че Украйна скоро ще получи „необходимите системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, които ще бъдат съсредоточени на фронтовата линия". Тогава врагът „вече няма да може да изпълнява задачи със същата интензивност, както сега".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Bonth12

Добро утро, Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция "МЕРЛИН ФИНАНС" в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. По този начин, за вашата кола, вашата къща, вашия брак, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всички ваши финансови нужди по каквато и да е причина... Ние сме тук, за да ви помогнем чрез надежден, бърз и много достъпен . Обикновено начисляваме лихвен процент от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: bonthierry373@gmail.com Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност. на Ваше разположение

29.08.2024 13:57:37

didier93

Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93 @gmail.com Имейл: didierdf93 @gmail.com

21.05.2024 00:47:17

didier93

Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93@gmail.com Имейл: didierdf93@gmail.com

05.05.2024 22:43:39

Анонимен

Да си жив и здрав и много успехи в живота Аз като теб искам Русия да ги натика в дупката тези фашисти А за нашите идиоти не ми се говори Слава на Русия

05.05.2024 08:57:49

didier93

Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93@gmail.com Имейл: didierdf93@gmail.com

04.05.2024 03:14:32

Анонимен

Мале-е-е, чак ми се ще да заплача заедно с манипулаторите от CNN. Руснаците досега да са ппревзели цяла Украйна, ако го искаха на всяка цена. И никой, ама никой не би могъл да ги спре. Политиците и манипулативната преса са лъжци, но военниет си дават сметка за възможните последици и нито една армия, започвайки от щатската не иска и не смее да се изправи директно срещу руската армия. А нямат и с какво. Прехваленото западно оръжие се оказа калпаво на терен, макари хубаво на снимка. Руснаците се адаптират бързо и адекватно и във военно и в икономическо отношение. Санкциите не работят ( те никога и не биха могли да работят), а руската промишленост произвежда бързо и в огромни количества ефективно оръжие и достатъчно боеприпаси. Оставям настрана, че руснаците имат оръжия срещу които НАТО, начело с щатите са абсолютно безсилни. За зпадняците е дошло време за ограничаване на загубите, а за укрите - да подписват капитулацията и да се примирят със загубата на Харков, Одеса, Николаев и ивицата до Калининград. Слава на Русия.

03.05.2024 10:23:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.