• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Денков: Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен

Денков: Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен

/КРОСС/ Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен. Това коментира преди заседанието на Министерския съвет премиерът Николай Денков.

Днес горещата тема е забраната за внос на зърно от Украйна в някои европейски държави, включително България. Има две гледни точки. Първата е на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в „липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора".

Втората гледна точка е на правителството, което има грижа да осигури по-ниски цени на хранителните стоки, на фуражите, по-ниска инфлация, повече постъпления в бюджета от внос и износ, без да се помпа инфлацията, както и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители", каза Денков.

Премиерът подчерта, че освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията, което по думите му ще помогне най-вече на хората с ниски доходи, както и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ.

„Досега, за 2023 година, пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са на стойност от 146 милиона лева. Тези средства биха могли да се използват за образование, здравеопазване, култура или за подпомагане на земеделския сектор, например. Ще осигурят работата на заводи за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и чуждите пазари.

Затова смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен", допълни министър-председателят.

Денков каза, че за тази година са изплатени и предвидени за изплащане към земеделските производители около 2 млрд. лева от субсидии и помощи.

Аз действително съм изненадан, че сектор, който е получил и получава 2 милиарда лева за година, може да твърди, че липсва каквато и да била държавна подкрепа", критикува той.

От тези 2 млрд. лв. - 890 млн. са от държавен фонд „Земеделие" по европейска линия. Това са европейски средства. 388 млн. през ДФЗ от държавния бюджет, които са отделени, така че да не се дадат от други пера. Отделно, 390 млн. от централния бюджет и 290 млн. от бюджета на Министерството на земеделието и храните", поясни премиерът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Във форума няма свиркаджии. Те всичките са в правителството. Денков е доказан безхарактерен идиот. Не еважно какво иска, защото никога няма гаранции че ще го постигне. Тези глупаци до сега само говорят и нищо не са направили за да се почувства позитивна промяна в каквато и да било сфера. Обратното- нещата се влошават, и повече ще се влошат сезонно. Тях ги интересува властта, за да си прокарат решенията и да си гарантират че след това няма да ги съдят и бият.Цените няма да паднат, защото отново ще се вдигнат цените на тока и горивата, а за да ядеш хляб някой трябва да го направи от брашно, да го опече на ток и да ти го достави до магазина с кола. На каква цена ще ти ог продаде магазина пак е въпрос. При ниски обороти и константни режийни, при скъп ток, всеки слага максимална надцека. Лошо няма да влезе евтино зърно, ама да го обложат с данъци и да го прекарат през фитосанитарен контрол, че сега не знаеш какво ядеш. Най-често брашно от фуражно зърно с ниски показатели и много подобрители.

14.09.2023 09:23:40

От къде ги намирате тези утайки , па и власт им давате.....?

13.09.2023 23:25:14

Анонимен

Много свиркаджии в този форум, за кое е предател Денков бе тъпуни, за това че иска да свали цената на зърното и хляба за българите ли, а не да пълни гушите на червените зърнари с ролсройсовете и бентлитата, за това ли.....Зомбиран, глупав народ...Бедността е наказанието за простотията на един народ

13.09.2023 18:27:32

Анонимен

А свирка на Зеленски ще направите ли? Само питам. Дейба предателите.

13.09.2023 13:45:26

Анонимен

В сложна обстановка все по-ясно проличава кой чии интереси защитава, българските или чужди.

13.09.2023 12:58:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.