• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Столтенберг: Украйна има право на самозащита, това включва и нанасянето на удари по военни цели в Русия

Столтенберг: Украйна има право на самозащита, това включва и нанасянето на удари по военни цели в Русия

/КРОСС/ Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг омаловажи заплахата от ескалация от страна на Москва, предаде АФП. Тези заплахи бяха отправени, след като се появиха съобщения, че Съединените щати са разрешили на Киев да използва американски оръжия за поразяване на цели в Русия.

Руският президент Владимир Путин заплаши със "сериозни последици", ако западните държави позволят на Украйна да използва оръжията си за нанасяне на удари по цели в Русия.

"Приветствам факта, че съюзниците оказват подкрепа на Украйна по много различни начини, но няма да навлизам в подробности", заяви Столтенберг пред журналисти на срещата на външните министри на НАТО в Прага. "Украйна има право на самозащита, а това включва и правото да нанася удари по легитимни военни цели в Русия", добави той.

Ръководителят на западния военен алианс посочи, че допускането на западни оръжия да поразяват цели в Русия не е "нищо ново", тъй като Великобритания отдавна изпраща крилати ракети на Киев без ограничения. "Също така от дълго време всеки път, когато съюзниците от НАТО оказват подкрепа на Украйна, ни заплашват да не го правим. Това е част от усилията на президента Путин и Москва да попречат на съюзниците от НАТО да подкрепят Украйна, за да се защити, и отново, Украйна има право на самозащита, а ние имаме право да помогнем на Украйна", допълни Столтенберг.

Байдън бе подложен на нарастващ натиск от страна на отчаяната Украйна да облекчи забраната, но досега се съпротивляваше поради опасения, че това може да въвлече НАТО в пряк конфликт или дори в ядрено противопоставяне с Москва.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Киев трябва да може да отвръща на атаките.

Германия, която отказа да предостави на Украйна ракети с далечен обсег "Таурус", е нееднозначна по отношение на позицията си, след като дълго време не желаеше да позволи на Киев да нанася удари през границата. "Още от самото начало ясно заявихме, че правото на самозащита е нашата линия на подкрепа и правим всичко възможно НАТО да не бъде въвлечен в тази война", каза германският външен министър Аналена Баербок. По време на брифинг в Одеса обаче германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че Берлин ще обмисли възможността да разреши на Украйна да нанася удари по руска територия с оръжия, предоставени от Германия.

"Има смисъл да спрем тези атаки, преди да се случат на територията на Украйна", подчерта чешкият външен министър Ян Липавски.

Литовският първи дипломат Габриелиус Ландсбергис заяви, че украинците "са абсолютно способни да определят целите". "Имам пълна увереност, че те знаят, виждат и разбират какво е необходимо", каза той.

Източник:БГНЕС

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Зачетох се по-внимателно в простотиите на Цайса и ми просветна. Интересно откъде е решил, че те имат право да помогнат на Усрайна, а никой няма право да помогне на Русия ( с оръжие и боеприпаси, де) Още едно право което са си присвоили. Правата на всеки се простират до правата на някой друг. Тогава следват преговори. Ама, не. Те преговори не щат, укрите мрат като мухи, ще напряват някоя сериозна грешка с множество цивилни жертви и тогава руснаците ще ги анихилират. И кво ще прави Цайса тогава? Сам ще воюва? Дейба и страхливото лайно. И като им свършиха боеприпасите, какво ще се случи ако руснаците демонстративно им набият канчето я в някой натовски щаб, я по сборин пункт на наемници, я по някой влак с политици?

01.06.2024 16:50:14

Анонимен

Русия им най-голямото право да защитава свите сънародници в Украйна. Същото право има България за българите в съседните страни, но за съжаление не е Русия.

31.05.2024 22:51:40

Анонимен

Първият опит да се използват западни оръжия по старите територии на Русия най-вероятно ще доведе до три неща: първо -признаването на всяка страна доставила оръжие и разрешила използването му безогледно и извън линията на съприкосновение, за пряк участник във войната; второ - унищожаване на живата сила на западните участници, приоритетно; трето - нанясяне на удари по инфраструктурата, способстваща акумулирането, логистиката и ремонта на западните оръжия, извън територията на Украйна. И извън новостите - масирани удари на територията на Украйна по складовете, оръжията и живата сила до почти пълното й подавяне.

31.05.2024 22:19:07

Анонимен

Изключително сериозно предупреждение към Запада от Дмитрий Медведев! Западните страни, които уж са „одобрили използването“ на своите оръжия с далечен обсег на руска територия (независимо дали става дума за старите или за новите части от нашата страна), трябва ясно да разберат следното: 1. Цялата им военна техника и специалисти, воюващи срещу нас, ще бъдат унищожени както на територията на бивша Украйна, така и на територията на други държави, ако оттам бъдат нанесени удари по територията на Русия. 2. Русия приема, че всички средства за поразяване с далечен обсег, използвани от бивша Украйна, днес вече се управляват пряко от военния персонал на НАТО. Това не е „военна помощ“, а участие във войната срещу нас. И техните действия могат да се превърнат в casus belli. 3. НАТО ще трябва да реши как да квалифицира последиците от евентуални ответни удари срещу оборудване/обекти/военни лица на отделни държави от блока в контекста на членове 4 и 5 от Вашингтонския договор. По всяка вероятност ръководството на НАТО иска да се престори, че става дума за суверенни решения на отделни държави от Северноатлантическия алианс да подкрепят киевския режим и че няма причина да се прилага правилото на Договора за колективна самоотбрана от 1949 г. Това са опасни и вредни заблуди. Подобна „индивидуална помощ“ от страна на страните от НАТО срещу Русия, независимо дали става дума за разпореждане с техни крилати ракети с далечен обсег на действие или за изпращане на контингент войски в Украйна, е сериозна ескалация на конфликта. Бившата Украйна и нейните съюзници от НАТО ще получат отговор с такава разрушителна сила, че самият Алианс просто няма да може да устои на включването си в конфликта. И без значение колко пенсионирани натовски пръдльовци говорят за това, че Русия никога няма да използва нестратегически ядрени оръжия срещу бивша Украйна и още повече срещу някои страни от НАТО, животът е много по-страшен от техните лекомислени разсъждения. Преди няколко години те твърдяха, че Русия няма да стигне до открит военен конфликт с бандеровския режим, за да не се скара със Запада. Погрешно пресметнаха. Война има. С използването на тактическите ядрени оръжия също могат да бъркат. Въпреки, че това вече ще бъде фатална грешка. В края на краищата, както правилно отбеляза президентът на Русия, европейските страни имат много висока гъстота на населението. А за онези вражески държави, чиито земи се намират извън зоната на покритие на ТЯО, в крайна сметка съществува стратегически потенциал. И това, уви, не е нито сплашване, нито ядрен блъф. Сегашният военен конфликт със Запада се развива по най-лошия възможен сценарий. Наблюдава се постоянна ескалация на мощността на приложимите оръжия на НАТО. Ето защо никой не може да изключи преминаването на конфликта към неговия финален етап още днес.

31.05.2024 16:24:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.