• 08 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7625
  •  GBP / BGN 2.3196
  •  CHF / BGN 2.0829
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Украински хирурзи доусъвършенстват уменията си в САЩ по специална програма

Украински хирурзи доусъвършенстват уменията си в САЩ по специална програма

/КРОСС/ Виталий Панченко е украински хирург, който обикновено работи във военна болница в Украйна. Сега той преминава допълнително обучение по естетична и пластична хирургия в Ню Йорк. Панченко разказва, че е направил операция за реконструкция на лице.

След пълномащабното нахлуване на руските сили, се появиха нови предизвикателства пред украинските лекари. „След началото на войната имахме много пациенти в тежко състояние, които се нуждаеха от изключително сложни реконструктивни операции", споделя лекарят.

Панченко и неговият колега са в Ню Йорк на стаж, в който украински лекари се обучават на сложни операции. Първата им спирка е Университетът в Оклахома. Д-р Микола Синюк казва, че са получили допълнително обучение по онкологична хирургия на главата и шията - операции, които могат да продължат до 12 часа. Стажът е организиран от Украинско-Американската правозащитна организация с нестопанска цел. Програмата е стартирана в Университета в Оклахома през 2023 г.

Юлия Шама разказва, че през изминалата година са успели да осъществят 7 стажа, а през тази до момента са 7. По програмата се изпращат и американски хирурзи в Украйна, които да оперират ранени във войната. „Вече работим с няколко медицински групи, които са решили редовно да пътуват до Украйна, така че това не са еднократни посещения", казва Шама.

Сред тях има и пластичен хирург. По време на престоя си в Украйна, той, заедно с украинските си колеги, възстановява носа на ранен мъж. „Един пациент беше пострадал при взрив. Той изгуби целият си нос. Имаше травма на очните ябълки и орбитите, които държат моста на носа. Участвах в реконструкцията на средната част на лицето му. Това беше много сложна и продължителна операция", разказва д-р Брус Московиц.

Освен за операциите, Брус събира средства и за закупване на медицинско оборудване за украинските си колеги. Той казва, че вече е успял да събере 400 хиляди долара. „Част от средствата, които събрахме, бяха за закупване на оборудване, като хирургически микроскопи, които са скъпи - по 75-100 хиляди долара за брой", допълва Брус.

Украинските хирурзи казват, че са натрупали безценен опит по време на престоя си в Съединените щати. Те се надяват, че новите знания ще им позволят да помогнат на повече ранени хора да се върнат към нормалния си живот.

Източник:Voice of America

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.