• 24 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8165
  •  GBP / BGN 2.3522
  •  CHF / BGN 2.0940
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Колко плащат родителите за задължителните училищни униформи

Колко плащат родителите за задължителните училищни униформи

/КРОСС/ Все повече училища в България въвеждат задължителни униформи. В България има 700 000 ученици, а разходите за тези задължителни дрехи са изцяло за сметка на техните родители.

Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно, пише в чл. 23 от Конституцията на Република България. На теория е така. Но на практика не съвсем.

„Една униформа излиза 300-350 лева, което никак не е малък разход. Има семейства, които не могат да си го позволят", казва Диана Андреева.

„Униформите са доста скъпи. Не само за нашето училище, а за всички. Те фирмите са няколко, които ги правят. Едната тениска, която може да видите над 30 лв. струва. С дълъг ръкав е доста по-скъпа, суичърът му е 60 лв.

Имаме двама ученици. 150 лв. дадохме само за суичърите. 380 лв. е разходът за едно дете", коментира Юлияна Горанова.

От друга страна родителите все повече подкрепят идеята учениците да са с униформи.

Униформите стават задължителни чрез вътрешния правилник на училищата. През последните години училищата без задължителни униформи станаха изключение.

Бизнесът с дрехи за ученици е все по-голям. И възникват въпросите: Кой избира фирмата, която облича дадено училище? Къде се произвеждат облеклата? Защо цените им са по-високи, отколкото в мола?

Решението дали униформите да са задължителни за всяко училище се взима от училищното настоятелство, в което членуват около 40 родители. Същият орган избора и фирмата, откъдето родителите са длъжни купят дрехите.

Асен Александров е директор на 51. СУ и председател на Асоциацията на директори на училища в България. Споделя, че и според него униформите са твърде скъпи на фона на това, че са задължителни.

„Поне те така казват, че не е масова конфекцията. Ако всички училища искат едно и също, цената ще бъде два пъти по-евтина. Учудващо е, че няма конкуренция на този пазар", смята Александров.

Заради този проблем в 51. СУ намират друго решение - учениците да си купят емблеми на училището и да ги зашият съответно на блузка, палто или друга връхна дреха.

В други училища в София родителите нямат този избор. Униформата е една и децата им получават отсъствия, ако не я носят. Обърнахме се към фирмата, която снабдява повечето от половината училища в София с въпрос къде се произвеждат облеклата, но от компанията отклониха поканата ни за интервю.

Училище във Враца не записва ученици, ако предварително не се плати за униформите им

От етикетите на самите униформи не става ясно какъв е произходът им.

Всяка година 700 000 ученици започват нов клас в българското училище. Парите за униформите им излизат от джоба на родителите. Униформите са хубаво нещо според повечето родители, но дали е справедливо и дори конституционно да са платени, щом са задължителни и щом според основния закон образованието е безплатно.

В Англия например е евтино, защото се дотира от държавата и обличането на учениците излиза почти безплатно.

учениците. Оттам ни отговориха, че всяко училище само си преценява дали да въведе задължителна униформа и съответно да избере фирма доставчик.

Ако родителите на всеки от 700-те хиляди ученици, които започват нов клас в българското училище плати дори по 100 лв. за униформа, това е оборот от 70 млн. лв. на година. Тези пари днес се изваждат от джоба на българските родители. А дали произходът на униформите е китайско карго, турски внос или парите се завъртат в българската икономика и производство, засега не е важен въпрос за държавата ни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.