• 27 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7533
  •  GBP / BGN 2.3443
  •  CHF / BGN 2.0692
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Министър Ахладова: ЕК приветства усилията на правителството за борба с корупцията

Министър Ахладова: ЕК приветства усилията на правителството за борба с корупцията

/КРОСС/ България е провела цялостна съдебна реформа. Това заключение е залегнало в мониторинговия доклад за страната ни на Европейската комисия, който бе представен в сряда (документът можете да видите тук).

В него се отбелязва като успех стартиралите през 2020 година разследвания срещу знакови фигури. В същото време обаче се поставя акцент върху борбата с корупцията, за която според Брюксел трябва да се положат още усилия на фона на ниското доверие в обществото.

„Демокрацията, върховенството на закона и основните човешки права са в основата на ЕС", каза междувременно в свое изявление по повод докладите за върховенството на закона за всички страни-членки Вера Йоурова, зам.-председателя на Европейската комисия. По думите й имали удоволствието да представят първия доклад за върховенството на закона, който покривал всички държави в ЕС. Докладът покривал четири стълба- правосъдна система, антикорупция, свобода на медиите и плурализъм. По думите й били точно тези четири, защото било важно да се види връзката между тези проблеми. Тя заяви, че когато върховенството на закона било под въпрос имало въздействие върху живота на всеки един от нас.

Ето какво заяви министърът:
"Докладът на ЕК ясно очертава постигнатите резултати в съдебната система. Акцентира се върху спазването на правото в ЕС, съвпадат с приоритетите на прав".

"ЕК приветства реформата на законодателството, докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания на високите етажи на властта, акцентират и на усилията на правителството за борба с корупцията".

"В резултат на доброто взаимодействие на съдебната и изпълнителна власт бе осъществено наказателно преследване на министри, зам.-министри и кметове за корупционни практики".

"Изпратили сме проекта за нова Конституция за становище от Венецианската комисия. Ще работим за широк политически консенсус по тази реформа".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

¢

И това същество се е въргаляло в нечии легла, за да е сега на този пост в Шайката.

30.09.2020 19:02:30

Адвокат Хаджигенов

Приветствам ясните заключения в първия доклад на ЕК за България по новия общоевропейски механизъм: Липса на резултати в битката с корупцията; Липса на окончателни присъди по кoрупционни дела от висок ранг; Неконтролируемо и нерегулирано лобиране; Липса на независимост на главния прокурор; Неадекватни стъпки и промени за осигуряване на истински независими разследвания на главния прокурор; Политически назначения във ВСС; Липса на прозрачност на медийната собственост; Липса на независими медии; Тормоз и физически посегателства срещу журналисти; Органичаване на работата на НПО. Изводите в него потвърждават, че исканията на протестиращите и заключенията в доклада съвпадат ИЗЦЯЛО. Очевидно от последното село в България до комисията в Брюксел, всички виждат едни и същи проблеми. Надяваме се нито един министър, начело с министър-председателя, да не ни убеждават, че у нас има само "усещане" за корупция, а максимално бързо да бъде подадена #ОСТАВКА и да се предприеме курс към предсрочни парламентарни избори. Очевидно е, че не можем да очакваме #МАФИЯТА да ни спаси от МАФИЯТА.

30.09.2020 18:10:16

Това малоумното е бетер Барни Ръбъла.

30.09.2020 16:24:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.