• 29 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Васил Велев: Минималната заплата трябва да бъде между 670 и 800 лева

Васил Велев: Минималната заплата трябва да бъде между 670 и 800 лева

/КРОСС/ Политиците трябва да обясняват в предизборната кампания кой ще осигури заплатите на всички миньори във въгледобивните региони, които биха се възползвали от 500-те милиона по ПВУ. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Говори сега" по БНТ.

Към август мините работят на загуба от 94 милиона. „Така ще бъде и занапред, защото цената на електроенергията с емисиите, които плащаме, не издържа пазарната цена. Пътната карта не затваря нищо и ако някой я беше прочел, щеше да види, че едното няма връзка с другото", подчерта президентът на КНСБ.

По думите му баталните сцени в Народното събрание, на които станахме свидетели снощи, са имали за цел не запазване работните места на миньорите. „Решението на парламента е взето от същите тези депутати. 31 декември 2038 г. - до тогава ще има въгледобив, затихващ бавно и полека. Това е решение, което са взели те", посочи Димитров.

Нужен е ясен план за прехода на въглищните региони, подчерта синдикалистът. „Много приказки и много популизъм накрая свършва по този начин в настоящия момент. Да не забравяме, че има и Интегриран план за климата и енергетиката. Не знам дали някой чете, но това е документът, това е енергийната стратегия на България при липсата на такава, приета от парламента. Този план ще бъде представен в комисията в следващите седмици. Там има два сценария, които са още по-тежки, така че ако някой иска да пази българската енергетика и миньорите, трябва да прочете там", посочи Пламен Димитров.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че много отдавна има неглижиране на проблема с въглищните централи. „Никой - нито администрацията, нито министерствата, нито синдикатите не са в бяло", посочи той.

По думите му минималната заплата съгласно референтните стойности на директивата трябва да бъде между 670 и 800 лева. Минималната работна заплата в европейски мащаб му взимат между 5 и 7% от заетите, посочи Велев. „Това е заплата, която получават нискоквалифицираните или хората без квалификация. А при нас следващата година около половината българи ще получават минимална или много близка до нея заплата, с което ние се самообиждаме - казваме, че половината българи са без трудови навици и квалификация", поясни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.