• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Министър Запрянов: Предоставената военна помощ за Украйна е в стриктно съответствие с решенията на НС (Обновена)

Министър Запрянов: Предоставената военна помощ за Украйна е в стриктно съответствие с решенията на НС (Обновена)

/КРОСС/ „Всички общо осем пакета, които до момента сме изпратили като помощ за Украйна, включват различно въоръжение, техника, бойни припаси и са в стриктно съответствие с решенията на Народното събрание." Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов в отговор на журналистически въпрос дали България е предоставила на Украйна български самоходни артилерийски установки „Гвоздика". Той говори пред медии днес, 3 август, във Военната академия, където откри новата академична учебна година.

Министър Запрянов подчерта още, че помощта, която България предоставя, включва въоръжение, техника и боеприпаси, които са излишни са Българската армия. Той потвърди, че в изпратената помощ има и такива артилерийски установки. Министър Запрянов уточни, че всички страни от бившия Варшавски договор продължават да помагат на Украйна и да изпращат такива системи.

„Всички пакети, които сме изпратили, подлежат на компенсационно възстановяване. Очакваме много сериозни суми и тези пари, в съответствие с решението на Народното събрание и Правителството, ще бъдат реинвестирани в модернизация на Въоръжените сили", подчерта министър Запрянов. Проектът за придобиването на 155-мм артилерийски системи напредва, като работната група изследва различни възможности, посочи той.

Министърът на отбраната съобщи, че през тази година има ръст в приема на курсанти във висшите военни училища. „Нашият стремеж обаче е този ръст да е 100%, за да се попълнят на 100% обявените места за курсанти", коментира министър Запрянов.

На въпрос, свързан със закупуването от Сърбия на френски изтребители „Рафал", министър Запрянов беше категоричен: „България е страна-членка на НАТО, нашата отбрана е гарантирана от съюзниците. Догодина ще получим първите осем самолета F 16 Block 70, после и другите осем. Нормален процес е държавите да заменят стара техника с нова. Приоритет в нашата политика е интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС. Сърбия, както и Босна и Херцеговина са страни-членки на инициативата „Партньорство за мир" на НАТО и ние изграждаме добросъседски отношения с тях. Не разглеждаме превъоръжаването на нашите въоръжени сили като заплаха към нашите съседи и приемаме тяхното превъоръжаване като прозрачен процес на национално решение, което не е заплаха за нас".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Човека си слага ламарина има НС

04.09.2024 07:51:58

Анонимен

Най-войнственият дядка, запрянката, от правителството на дядо главчов, прави и невъзможното , за да ни вкара в чуждата война. Всички играят, но един печели. Всички снабдяват укрорайха с оръжие, но май ние ще гризнем дръвцето, понеже сме най-близо и най-войнствени.

03.09.2024 22:56:44

Анонимен

Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx

03.09.2024 19:50:08

Анонимен

А бе, педераст, смотан, и укрите и руснаците активно използват Гвоздика. Как, тогава, за нас ще е отпаднала необходимостта, а след това ще ни се наложи да купим аналогично оръжие. Маменцето ви мръсно, лъжливо, продажно и крадливо. Давате оръжие да се убиват хора и след това говорите за пари. Уроди.

03.09.2024 13:46:41

Анонимен

Незабавно да бъде разпънат на четири коня.

03.09.2024 13:25:05

Анонимен

Заедно с тях да изпратим и теб в Украйна, но няма да те искат, защото няма полза от такъв.

03.09.2024 11:55:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.