• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Крум Зарков: Връщането на хартиената бюлетина ще е голяма грешка

Крум Зарков: Връщането на хартиената бюлетина ще е голяма грешка

/КРОСС/ Връщането на хартиената бюлетина ще е голяма грешка. Когато пламенно се защитава парламентаризмът, поне на думи, базата на парламентаризма е доверието в изборни процес. Избирателят вярва, че когато иде да гласува, бюлетината ще бъде правилно отчетена, няма да вижда задраскани протоколи и оспорени изборни резултати. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

Като член на БСП той припомни, че социалистите са настоявали в 44-ото Народно събрание за въвеждането на пълното машинно гласуване и не разбира защо БСП отстъпва от тази позиция.

Той коментира и трудния избор на председател на НС като посочи, че предходните Народни събрания лесно са избрали председател, но трудно са съставили правителство. „Сега се надявам да е обратното. Сега предстои да се съставят комисиите и да се изберат председатели. Надявам се да няма драми там, за да може да започне законодателната дейност“, допълни той.

Четирите формации, избрали председател на НС, няма да излъчат правителство, но имат и други допирни точи, като например връщането на хартиената бюлетина, коментира Зарков.

27 са законите, които трябва да бъдат приети до края на 2022 г. Ако не бъдат приети законите, България няма да получи втория транш плащания по Плана за възстановяване, обясни министърът. 10 от тях пише Министерството на правосъдието. „Те ще бъдат внесени веднага, когато са готови. Те не са нещо, което правим за Европа, а съдържат неща, с които трябва да се подобри живота на българите“, уточни Зарков.

Един от най-важните закони е този за личния фалит. „Той трябва да даде втори шанс и глътка въздух за хора, които заслужават“, заяви той.

За това, че съдебната реформа буксува десетилетия, вина имат както политиците, така и висшите нива на съдебната власт, подчерта служебният правосъден министър. „Всяко предложение минава през обсъждания, в които участват и магистрати. В 44-ото Народно събрание прокурорите много активно участваха в законодателния процес. Да, трябва да се чуват аргументите по същество. В същото време трябва да е ясно, че държавата е тръгнала в посока, при която се поставят ясни рамки на ролята и ефективността на прокуратурата“, коментира Зарков.

Сред предложенията е съдия от Върховния касационния съд да разследва главния прокурор. „Залагаме обжалване на актовете на прокуратурата, с които тя отказва образуването на производство“, допълни Зарков.

Той заяви, че се е чувал няколко пъти с главния прокурор по време на този мандат. „Нямам критика към оперативни неща. По отношение на създаването на условия за европрокуратурата срещнах подкрепа. Аз не харесвам Иван Гешев, той не харесва мен“, посочи Зарков.

Новата Антикорупционна комисия няма да бъде бухалка, категоричен бе правосъдният министър. „Този орган ще бъде насочен там, където боли – корупцията по висшите етажи. Няма да има спор кой ще е председател, а петте човека ще са на ротационен принцип. Този орган няма да се избира от парламента, тъй като това означава от определено мнозинство. Ще се избира от парламент, президент и върховни съдии“, поясни Крум Зарков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Круме ама сватя Курнела днес защитаваше точно хартията, а тя е основата за обявяване на 15% недействителни бюлетини и решаване служебно на изборите. При машините няма недействителни бюлетини....

25.10.2022 11:44:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.