• 10 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.7850
  •  GBP / BGN 2.3356
  •  CHF / BGN 2.0813
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

10 октомври – Международния ден за психичното здраве

10 октомври – Международния ден за психичното здраве

/КРОСС/ Столичният превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите отбелязва 10 октомври - Международния ден за психичното здраве и се присъединява към тазгодишното мото на Световната здравна организация (СЗО) - „Психично здраве на работното място".

В България необходимостта от превенция и ранна намеса в областта на психичното здраве става все по-явна. Превантивно-информационният център по зависимости работи за повишаване на информираността относно рисковите фактори, водещи до развитие на психични заболявания, като стрес, зависимости, социална изолация и липса на подкрепа. Центърът осигурява безплатни консултации, образователни програми и кампании, които целят да подобрят достъпа до информация и подкрепа за хората, нуждаещи се от помощ.

„Важно е обществото да се ангажира с темата за психичното здраве. Всеки може да допринесе, като осигури подкрепа и разбиране за хората около себе си. От съществено значение е да се търсят професионални услуги и ресурси, когато е необходимо", споделя директорът на Превантивния център - д-р Цветелина Петкова.

На тазгодишния Световен ден за психично здраве, СЗО подчертава важната връзка между психичното здраве и работното място. Здравословната и безопасна работна среда може да бъде силен защитен фактор за психичното благополучие. В същото време, неблагоприятните условия като стигма, дискриминация и рискове като тормоз или други лоши практики могат сериозно да застрашат психичното здраве, да влошат качеството на живот и да повлияят негативно на ангажираността и продуктивността на служителите.

Според проучване на Евробарометър, публикувано през месец октомври, 2023 г. 89% от анкетираните смятат, че промоцията на психичното здраве е също толкова важна, колкото промоцията на физическото здраве. В същото време по-малко от половината от анкетираните са съгласни, че хората с психични проблеми получават същото ниво на грижа като тези с физическо състояние. 46% от респондентите са имали емоционален или психосоциален проблем, като чувство на депресия или тревожност, през последните дванадесет месеца. 54% от респондентите с психични проблеми не са получавали помощ от професионалист. Повечето респонденти отговарят, че последните световни събития са повлияли на психичното им здраве „донякъде" (44%) или „до голяма степен" (18%). Най-важните фактори за постигане на добро психично здраве са условията на живот (60%), следвани от финансовата сигурност (53%), физическата активност и социалните контакти (и двете по 41%).

Фундаменталните и определящите фактори за психично здраве са околната среда, индивидуалните социалнопсихологически фактори и факторите, свързани с културната среда, например семейно положение, пол, липса на подкрепящи отношения, ниско образователно равнище, ниски доходи, професионални проблеми, лоши или несигурни условия на труд, безработица, финансови затруднения, усещане за стигматизиране и дискриминация, лошо соматично здраве и др.

За допълнително полезна информация и безплатни консултации, посетете сайта на Превантивния център към Столична община - http://sofiamca.org/

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.