• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Стартира инициативата в подкрепа на женското здраве „НаВремеЗаМен“.

Стартира инициативата в подкрепа на женското здраве „НаВремеЗаМен“.

/КРОСС/ Днес, 28.09.2024 г., на специално събитие в Южния парк в София бе поставено началото на инициативата в подкрепа на женското здраве „НаВремеЗаМен". Инфирнационната кампания се организира от АстраЗенека България с институционалната подкрепа на Министерството на здравеопазването и Столична община и в партньорство с Българско онкологично научно дружество (БОНД), Българска асоциация по медицинска онкология (БАМО), Институт за изследване лечението на рака на гърдата, Фондация „Нана Гладуиш-Една от 8" и Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ). 

Посланик на инициативата е актрисата Весела Бабинова. С послания в подкрепа на каузата се включиха също така Мария Пеева - създател на блога „Мама Нинджа", и инфлуенсърът Диляна Георгиева - Dare. 

Д-р Наталия Петракиева посочи, че профилактиката е най-важната стъпка за създаването на план за борбата с онкологичните заболявания. „Веднъж годишно е задължително да се провежда профилактичен преглед при гинеколог, а за рисковите групи - 2 пъти годишно. Важно е тийнейджърите и жените в менопауза също да посетят своя лекар и да не пренебрегват здравето си. Моя кауза е да спестим страданието на пациентките си и те да могат да се радват на близките си", допълни тя. 

Д-р Славяна Ушева се обърна с призив към дамите, че профилактичните прегледи са в основата на ранната диагностика на рака на гърда и допълни: „Профилактиката е най-силното оръжие с което медицината разполага. Чрез нея може да диагностицираме заболяването още преди човек да разбере, че има проблем. Това е нашият стремеж и именно тогава имаме най-големи шансове да помогнем. Всеки месец, всяка една от нас трябва да прояви отговорност за здравето си, защото ние си го дължим." 

Д-р Петя Баликова сподели, че стана някак нормално в забързаното ежедневие хората да не обръщат внимание на здравето си. „В България се регистрира  най-високият процент на  късно откритите случаи, въпреки че и диагностиката е толкова напреднала. Основната причина за това е липса на Национална скринингова програма. Но ние може да правим своите профилактични прегледи. Те са нашето оръжие. Не сме безсилни и можем да вземем контрол над собственото си здраве. Отговорността към здравето ни е отговорност към нашите близки. Нека до отделим време за себе си", каза още тя. 

Актрисата и посланик на кампанията Весела Бабинова призова: „По-добре е да ходиш веднъж в годината на преглед, колкото е препоръчително, и да предотвратиш нещо, което би могло да стане. Когато ме поканиха да участвам в тази кампания, знаех, че не мога да откажа, когато говорим за нещо толкова важно, колкото е здравето."

Гергана Богданова от Фондация „Нана Гладуиш-Една от 8" сподели: „Заставаме зад инициативата „НаВремеЗаМен", защото вярваме, че знанието и редовните профилактични прегледи спасяват живот. Наша лична отговорност е да се погрижим за здравето си навреме. Не само заради нас самите, но и заради хората, които ни обичат."

Евгения Александрова, председател на АПОЗ, отбеляза, че всеки съвременен човек трябва да направи здравето свой личен приоритет и ангажимент, за да изпревари всяка болест. „Намерете време за себе си. Това не значи да отидете на фитнес или СПА, а отделете време за своя профилактичен преглед. Направете нужното, за да не се сблъсквате с рака. Грижете се за себе си." 

Гергана Пенчева и Мария Желязова от АстраЗенека България споделиха, че значимостта на кампаниите, като тази, която реализираме днес, е че те допринасят за това до българското общество да достига информация, да се постави акцент върху превенцията, навременната диагностика и лечение на социално-значимите заболявания, повишава се здравната култура на обществото ни с цел по-доброто здраве и качество на живот.  АстраЗенека, в партньорство с българските онколози, пациентски организации и други партньори реализира кампанията за борба с рака на гърдата вече повече от 2 десетилетия, като впоследствие надгради и с информационни активности за овариалния карцином, обединени от грижата за женското здраве. „НаВремеЗаМен" е кампанията, която през настоящата година разгръщаме и с която се обръщаме към всяка една жена да отдели време за себе си, да направи профилактичните си прегледи при мамолог и гинеколог, да се информира, защото всяка малка стъпка в посока на грижата за собственото ни здраве е отговорност и грижа за нас самите, за семействата ни и за обществото", каза Гергана Пенчева.

Всички присъстващи на събитието получиха отговори на най-често задаваните въпроси относно профилактичните прегледи и важността от провеждането им навреме, кои са рисковите фактори и симптомите на заболяванията (рак на гърда и рак на яйчниците) и бяха провокирани да бъдат активни по отношение на своето собствено здраве.

Инициативата „НаВремеЗаМен" ще се разгърне през месец октомври с публикации във водещи медии и социални мрежи с призив дамите в България да не пропускат прегледи и да се изследват навреме. 

В подкрепа на кампанията Smile Women's Tennis организира специално издание на любителския тенис турнир „Една от всички, всички за една: Заедно в подкрепа на женското здраве!", който ще се проведе на 5 октомври 2024 (събота), Борисова градина, София - кортовете на "Smile tennis". „Дами, вие сте на първо място. Вие сте майки, съпруги, приятелки. Трябва да отделяме време за себе си. Замислете се за себе си и запишете своя профилактичен преглед", каза Йорданка Димитрова от тенис клуба.

На огледалата в салоните на Dupissima ще бъдат позиционирани стикери с QR код, който ще отвежда до повече информация за заболяванията. Ritmo Dance Studio също подкрепиха инициативата и призовават всички хора да се грижат за здравето си и да предават тази грижа и към своите близки.

Грижата за женското здраве е част от грижата за теб. Бъдете информирани!

Повече информация за рака на яйчниците и на гърдата може да се намери на www.azcare.bg и на страниците на „Животът те обича" във Facebook и Instagram

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.