• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Вулканично езеро на Земята е с условия за живот като на Марс

Вулканично езеро на Земята е с условия за живот като на Марс

/КРОСС/ Бактериите от рода Acidiphilium са единствените живи същества, които живеят в киселото езеро в главния кратер на вулкана Поас в Коста Рика. Това място показва как може да съществува живот на Марс. Това е едно от най-неблагоприятните места за живот на Земята. Водата в него е много кисела и пълна с токсични метали, а температурата ѝ варира от комфортна до кипяща.

Газовите изригвания причиняват внезапни експлозии от пара, пепел и камъни. Но такава среда вероятно е била мястото, където се е зародил земният живот, а вероятно и марсианският, ако такъв някога е съществувал.

Биолозите са открили начин за оцеляване на микроорганизмите в това езеро. През 2017 г. екипът изследвал какви промени са настъпили в микробното разнообразие на обекта след последното изригване. Изследването е публикувано в списание Frontiers in Astronomy and Space Sciences.

Чрез секвениране на ДНК на организми в езерни проби, екипът потвърдил, че бактериите имат широк спектър от биохимични способности.

Те потенциално помагат на микроорганизмите да издържат на екстремни и динамични условия. Бактериите могат да създават енергия, използвайки сяра, желязо, арсен, въглеродна фиксация, прости и сложни захари.

Това е повече, отколкото учените очаквали да видят. Вероятно такъв богат набор е ключът към разгадаването на тяхното оцеляване. Изследователите наричат логично това, че по такъв начин животът се адаптира към екстремни условия.
Въпреки смъртоносната среда хидротермалните системи осигуряват повечето от ключовите съставки за еволюцията на живота, включително топлина, вода и енергия.

Предишните търсения на живот на Марс се фокусирали върху езера и реки, но изследователите настояват, че трябва да се обърне внимание на местата, където преди милиарди години са се намирали горещи източници. Те казват, че има някои добри цели на края на кратера Джезеро, където точно сега се намира марсоходът Perseverance.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.